Friesland mogelijk eerder uit lockdown

In het noorden van het land, in Friesland, Groningen en Drenthe, zijn er ten opzichte van de rest van het land weinig besmettingen met het coronavirus. De ziekenhuizen zijn daarnaast ook niet overbelast. Er bestaat daarom een kans dat de drie noordelijke provincies eerder uit de lockdown mogen.

In totaal zijn er nu rond de dertigduizend besmettingen in Nederland, waarvan ‘slechts’ duizend in Friesland, Groningen en Drenthe. Dit is minder dan vier procent van het totaal aantal besmettingen. We zitten hier dus best wel goed.

Hoogleraren zijn van mening dat je de lockdown in de noordelijke provincies kunt versoepelen op voorwaarde dat er genoeg getest en getraceerd kan worden met een privacyvriendelijke app. Als dit werkt kan later de rest van het land volgen. Mocht het doorgaan dan kunnen we voorzichtig het sociale leven beetje bij beetje weer oppakken.

Uiteraard zit er ook een nadeel aan het hele verhaal. Als hier weer dingen mogen, zal de rest van Nederland dan niet massaal naar het noorden afreizen? Dat moeten we natuurlijk niet hebben. Daarbij zijn door het lage aantal besmettingen nog maar weinig mensen in het noorden immuun voor het virus. Door de lockdown te versoepelen, kan het aantal besmettingen hier juist sneller oplopen dan elders in het land.

Al met al blijft het een lastige kwestie. Hopelijk zal er morgen tijdens de persconferentie meer duidelijkheid komen. Voor nu kun je het beste nog maar zoveel mogelijk thuisblijven.

Bron: AD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *