Fit4Lady: balanceren tussen mythe en realiteit voor een gezonde levensstijl

Er bestaan genoeg feiten en fabels over voeding en door de bomen zie je het bos niet meer. Fit4Lady begeleidt jou in een gezondere levensstijl. Maar waar moet je eigenlijk echt op letten? Wat voor de een geldt, is namelijk niet van toepassing op de ander.

“Overal lees je iets anders over wat goed en gezond is,” verteld Sjoukje. “Er is niet een waarheid. De leefstijl die voor de een werkt hoeft niet voor de ander te werken.” Gezond eten associeert ze niet alleen met afvallen: “Door gezond te eten zit je gewoon beter in je vel; je voelt je fitter, gezonder en haalt veel meer uit je dag.”

Gezonde voeding

Het monitoren van je voedselinname, calorieën in- en uitgaand, onthult of je te veel, te weinig, of genoeg binnenkrijgt. Een gevarieerde voeding, met een goede basis, betekent een breed scala aan voedingsstoffen en voldoende calorieën. Sjoukje, eigenaresse van Fit4Lady helpt je hierbij. Hier staat persoonlijke begeleiding centraal, zowel op sportief als voedingsvlak. Sjoukje erkent dat veel vrouwen worstelen met deze balans:

“Bij Fit4Lady gaat het niet alleen om gewichtsverlies maar ook om algehele gezondheid en welzijn. Fitgesprekken met metingen van spiermassa, vetmassa en visceraal vet helpen om het totale plaatje te begrijpen. Het streven is niet om af te vallen, maar om een gezonde levensstijl te creëren die op lange termijn vol te houden is.”

Fabels en feiten

Een van de grootste misvattingen volgens Sjoukje is dat minder eten leidt tot gewichtsverlies. “Te weinig eten kan juist resulteren in futloosheid, vermoeidheid en prikkelbaarheid,” benadrukt ze. “Het cruciale aspect is het binnenkrijgen van voldoende calorieën en ervoor zorgen dat alle essentiële voedingsstoffen aan bod komen: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitaminen, mineralen, voedingsvezels en water.”

Verschillende factoren beïnvloeden het ideale voedingspatroon, zoals dagelijkse beweging, lengte, lichaamsbouw en sportactiviteiten. Ze benadrukt dat gezond eten niet gelijkstaat aan extreem lijnen. “Een simpele regel die goed werkt, volgens haar, is de 80-20 regel: 80% van de tijd gezond eten en 20% van de tijd genieten van wat je wilt.”

Onderzoek toont aan dat het niet uitmaakt wanneer en hoe vaak je eet, zolang je maar voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Sjoukje benadrukt dat eetgewoonten persoonlijk zijn en afgestemd moeten worden op individuele voorkeuren en behoeften.

Eenvoudige tips voor een gezondere levensstijl

Sjoukje geeft een heel simpele en praktische tip; “Eet niet minder, maar begin met ongezonde snacks vervangen door gezonde snacks. Door gezonde opties, zoals fruit en noten, binnen handbereik te hebben, wordt de verleiding tot ongezond snacken verminderd. Dat is eerst al genoeg om af te vallen.” Ze benadrukt dat gezond voedsel vaak meer volume heeft, de maag sneller vult en tegelijkertijd laag in calorieën is.

Daarnaast moedigt Sjoukje aan om geleidelijk veranderingen in levensstijl aan te brengen en niet alles in één keer om te gooien. Zelfbewuste keuzes en intrinsieke motivatie spelen een grote rol bij het vinden van duurzame oplossingen. Het doel is niet alleen een gezond gewicht, maar ook het verminderen van klachten en het bevorderen van algemeen welzijn.

Intens programma

Iedereen weet dat het omgooien van gewoontes heel lastig kan zijn. Bij Fit4Lady begrijpen zij dit als geen ander en weten de juiste begeleiding te bieden op het gebied van sporten en voeding. Naast het ‘gewone’ sporten met begeleiding en tussentijdse metingen, biedt Fit4Lady een intensief programma van drie maanden, gericht op zowel sport als voeding.

Hierin wordt het eetpatroon geanalyseerd en aangepast om een gezondere levensstijl te bevorderen. “De langetermijnresultaten zijn belangrijker dan kortetermijnoplossingen. Hier helpen wij jou bij zodat je niet meer terugvalt in oude patronen en je het op een gegeven moment zo eigen hebt gemaakt, waardoor je er niet meer bij na hoeft te denken.”

Persoonlijk verhaal | Ginette (47) | Huisvrouw

Met welk doel kwam je bij Fit4lady?

Afvallen en fitter worden.

Hoe word je begeleid in het behalen van je doelen?

Ik vind de begeleiding heel goed, veel geduld. Vooral door het taalverschil is het soms moeilijk te begrijpen voor mij wat te doen of hoe ik iets moet vragen of uitleggen. Daardoor heb ik soms meer tijd nodig. Maar de trainsters zijn altijd geduldig met mij.

Hoe lang sport je al bij Fit4lady en hoe gaat het met het behalen van je doel?

Ik ben nu net een jaar bezig. Ik ben 5 kilo afgevallen en ben nog steeds bezig af te vallen. Voeding is best lastig. Je kan zoveel keuzes maken en uit zoveel producten kiezen, dat maakt het er niet makkelijker op. Niet te veel maar ook zeker niet te weinig eten is de opdracht.

Ook gezonde keuzes maken probeer ik te doen. Ik heb een app om de voeding bij te houden en daar kijk ik of ik genoeg calorieën binnen heb gekregen. Als je wil afvallen moet je niet te veel eten maar dus ook niet te weinig want ik wil niet in een jojo-proces terechtkomen. De trainsters helpen me daarbij. Door op de bodyanalyser te staan kun je precies zien hoeveel je lichaam nodig heeft per dag. Ik ben sterker geworden en heb ook een betere conditie.

Wat maakt deze sportschool anders dan andere sportscholen?

Bij Fit4lady zijn alleen vrouwen. Dat bevalt mij omdat je je niet bekeken voelt. Het is vrijer.

Waarom zouden leden kiezen voor Fit4lady in plaats van voor een andere sportschool?

Het is altijd relaxed tijdens het sporten en altijd een fijne sfeer. De trainsters kennen je bij naam. Ik ben echt heel erg blij met Fit4lady!

Persoonlijk verhaal | Leny (46) | Tuinvrouw en huishoudelijk hulp bij gezinnen

Met welk doel kwam je bij Fit4lady?

Ik vind het vooral leuk om dingen samen te doen. Dus toen mijn dochters het voorstel hadden om samen naar de sportschool te gaan, was ik gelijk voor. We wilden sporten met een (personal) coach voor extra begeleiding en als motivator om onze doelen te behalen; op gezond gewicht komen, energieker worden en dat vast te houden.

Hoe word je begeleid in het behalen van je doelen?

Er is altijd een coach aanwezig om je te helpen, je hebt regelmatig een fitgesprek waarbij je wordt gewogen en een bodyanalyse krijgt en je sport in een circuit. De trainster let goed op je houding en ze motiveert je om gefocust te blijven. Tijdens het fitgesprek geeft de trainster tips.

Hoe lang sport je al bij Fit4lady en hoe gaat het met het behalen van je doel?

Ik train nu 11 maanden bij Fit4lady. Ik had heel veel hoofdpijn (bijna wekelijks) maar sinds ik sport bijna nooit meer. Ik voel me energieker. Mijn vetmassa is in kilogrammen 6 kilo naar beneden gegaan maar mijn spiermassa is in kilogrammen hetzelfde gebleven op 100 gram na. Als je afvalt heb je minder kilogrammen spier nodig dus dat dit hetzelfde is gebleven terwijl ik 6 kilo ben afgevallen is super mooi. Ik heb het gewoon door te trainen en door gezonde (en soms ongezonde) voeding gedaan (zonder eiwitshakes of iets dergelijks).

Wat maakt deze sportschool anders dan andere sportscholen?

Ik vind sporten wel leuk maar in een sportschool voel ik me altijd wat verloren als ik alleen moet gaan. Na de proefles had ik geen zin meer om te kijken bij andere sportscholen. Er is een gezellige sfeer, er is altijd een coach aanwezig om je te helpen en je hebt regelmatige fitgesprekken. Dat was voor mij genoeg reden om te blijven.

Helaas lukt het niet meer om samen te komen trainen met mijn dochter omdat haar werktijden veranderd zijn. Dankzij het circuit heb ik totaal geen moeite om alleen te komen: je kunt op elk moment in het circuit komen, je bent nooit alleen en je doet het samen.

Hoe ervaar je het sporten bij Fit4lady?

Na afloop voel ik me voldaan.

Waarom zouden leden kiezen voor Fit4lady in plaats van voor een andere sportschool?

Bijkomende pluspunten bij Fit4lady vind ik dat er geen spiegels hangen in de sportruimte en alleen vrouwen komen. Het maakt niet uit hoe je eruit ziet: dik, dun, jong en oud, het sport allemaal door elkaar zonder dat je je onzeker voelt, omdat er niet gelet wordt op uiterlijk en iedereen op haar eigen niveau kan sporten. Je doet het altijd samen met anderen, dat werkt bemoedigend en stimulerend.

Persoonlijk verhaal | Samira (27) | HR-adviseur

Met welk doel kwam je bij Fit4lady?

Na het afstuderen begon ik aan een nieuwe kantoorbaan. Na een tijdje merkte ik dat ik langzaam begon aan te komen. Daar wilde ik graag iets aan doen. Een reguliere sportschool trok mij niet aan, en ik wist ook niet zo goed welke andere sport bij mij paste. Ik hoorde via-via over Fit4lady en werd gelijk nieuwsgierig. Mijn doel was in eerste instantie afvallen.

Hoe word je begeleidt in het behalen van jouw doelen?

In het begin plande ik vaak een fitgesprek om gemotiveerd te blijven en mijn doel tot afvallen te monitoren, nu zijn deze gesprekken niet meer nodig en zit sporten in mijn systeem. Mijn doel is nu om strakker te worden en fit te blijven, alle trainsters weten dit en dagen mij regelmatig uit met extra (zware) oefeningen.

Hoe lang sport je al bij Fit4lady en hoe gaat het behalen van de vooropgestelde doelen?

Ik sport sinds augustus 2019 bij Fit4lady. Ik heb mijn eerste doel afvallen behaald, nu blijf ik steady in mijn gewicht en probeer ik met extra buikspieroefeningen mijn buik strakker te krijgen. Dit gaat goed omdat de trainsters mij keer op keer blijven motiveren.

Wat maakt deze sportschool anders dan andere sportscholen?

Na de proefles werd mij direct duidelijk dat dit een heel ander concept is dan een reguliere sportschool. Het is allereerst fijn om met alleen maar vrouwen te zijn. Daarnaast is het een kleinschalige sportschool en kennen de trainsters iedereen bij naam en kennen zij ieders doel. Het is een fijne plek om te starten en kennis te maken met sporten.

Hoe ervaar je het sporten bij Fit4lady?

Heerlijk! Ik ben sterker geworden en ben redelijk snel een aantal kilo’s kwijt geraakt. Dit komt omdat het laagdrempelig, gezellig en leuk is om te sporten bij Fit4lady. Ik ben van helemaal niet sporten naar vier keer in de week gegaan, dat zegt genoeg.

Waarom zouden nieuwe leden kiezen voor Fit4lady in plaats van een andere sportschool?

Als je onzeker bent, niet goed weet waar je moet beginnen en reguliere sportscholen niet fijn vindt omdat je geen kennis/ervaring hebt in het sporten, raad ik Fit4lady zeker aan. Het zijn apparaten op luchtdruk (in plaats van gewichten) en daarom gemakkelijk te gebruiken. Daarnaast is er altijd goede begeleiding en hebben de trainsters aandacht voor je.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *