Feestelijke viering doorbraak Van Harinxmakanaal met haven Middelsee

11 april 2023

Vorige week donderdag 6 april gaven wethouder Hein de Haan en dhr. Van Spijker, directeur Van Spijker Infrabouw B.V.  het officiële openingssein voor de viering van de doorbraak met het Van Harinxmakanaal.

De doorbraak

Met de doorbraak is het nu mogelijk dat de huidige bewoners van Middelsee, die een aanlegplaats hebben, bij hun eigen woning nu ook de haven in en uit kunnen varen via het Van Harinxmakanaal.

De realisatie van de doorbraak is een grote mijlpaal in de realisatie van de hele Middelseefeart. Door de aanleg van de Middelseefeart wordt de sloepenroute uitgebreid. Daarmee wordt het mogelijk om naar bijvoorbeeld Zuiderburen te varen of richting het centrum van Leeuwarden. Maar je kunt ook de zuidelijke route kiezen richting de dorpen en bijvoorbeeld Grou. De afronding van de hele Middelseefeart, met alle bruggen, wordt volgend voorjaar verwacht.

De feestelijke starthandeling

Deze mijlpaal werd gevierd met huidige bewoners van bijvoorbeeld de Woonspods en de Loodswoningen, maar er waren ook meerdere toekomstige bewoners van het project van Huis aan de haven van MWPO aanwezig. Dit appartementencomplex is op dit moment volop in aanbouw en komt direct aan de haven van Middelsee te liggen. 

Nadat wethouder Hein de Haan en dhr. Van Spijker de misthoorn hadden ‘geblazen kwamen suppers, greenjoy bootjes en een boot van een bewoner om de hoek de haven invaren. Daarnaast werd het waterelement “hier komt iets bijzonders boven water” uit het water gehesen.

De haven

De starthandeling was ook het onofficiële startsein voor ‘ontmoeten’. De haven, midden in Havenstêd, heeft namelijk de potentie om uit te groeien tot het bruisend hart van Middelsee. Een echte ontmoetingsplek waar je met vrienden of buren afspreekt voor een lunch, diner of een kopje koffie. Maar ook een plek die een sterke aantrekkingskracht heeft op passanten. Hier is dan ook volop aandacht voor bij de inrichting van de haven.

Van Spijker Infrabouw B.V.

De realisatie van de Middelseefeart, een aantal bruggen en dus ook de doorbraak wordt uitgevoerd door Van Spijker infrabouw B.V.

Zij maken bouwoplossingen in de vorm van wegen, bruggen, viaducten, tunnels of onderdoorgangen. Dit doen ze op een inventieve denkwijze en in verbindingen met opdrachtgevers en ketenpartners. Ze zijn vanaf de tekentafel tot de oplevering betrokken. Samen werken ze toe naar de infrastructuur van morgen; klimaatneutraal, circulair, inclusief en met een eerlijke keten.

Middelsee algemeen

Middelsee is de nieuwe wijk van Leeuwarden, direct onder het Van Harinxmakanaal. Geen brave nieuwbouwwijk maar een echt stuk stad met zo’n 3200 woningen, waar de auto niet de baas is. Compact opgezet met een stadse uitstraling. Er is op verschillende vlakken nu volop bedrijvigheid in het gebied. De wijken Havenstêd en Wetterstêd zijn volop in aanbouw. Het IKC Middelsee opent in september haar deuren voor de eerste leerlingen. Daarnaast loopt op dit moment de Tender voor de eerste fase van De Fellingen en gaan binnenkort de kavels van het project Barrahûs, organisch ontwikkelen in de verkoop en komen er de komende weken weer nieuwe projecten in de verkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *