Er zwemt al een week een dolfijn in de haven van Harlingen

Sinds vorige week zwemt er een dolfijn in de haven van Harlingen. Het zoogdier verkeert in ‘zorgelijke, maar stabiele toestand’, volgens Annemarie van den Berg, dierenverzorger bij SOS Dolfijn, die zorg draagt voor het beest.

‘Zorgelijk, omdat de gewone dolfijn echt niet thuishoort in de haven van Harlingen en nu toch in zijn eentje in die haven zwemt. Stabiel, omdat hij toch actief zwemgedrag vertoont en ook blijft jagen’, vertelt Van den Berg aan de Leeuwarder Courant. ‘Hij springt zelfs af en toe uit het water, daar moet je ook de energie maar voor hebben. Het is zeker niet zo dat hij wat aan de oppervlakte aan het dobberen is.’

Afgelopen maandag werd aan SOS Dolfijn gemeld dat er een dolfijn in de haven zwom. De stichting monitort al de hele week het beest. Waar eerst werd gedacht dat de dolfijn uit zichzelf weer uit zichzelf de haven zou verlaten, lijkt dat nu niet meer zo snel het geval.

De stichting kan echter niet zoveel doen. Bijvoeren heeft geen zin, want een wilde dolfijn eet geen dode vis. ‘En lukraak wat haringen loslaten in de haven is ook niks’, lacht Van den Berg. Gelukkig is er wel genoeg vis in de haven aanwezig en wordt er ook wel ‘jaaggedrag’ waargenomen, maar het is niet duidelijk of de dolfijn daarmee genoeg vis binnenkrijgt.

‘Vangen is geen optie’

De dolfijn oogt mager, wat volgens SOS Dolfijn kan duiden op onderliggende problemen. ‘Maar zolang het diertje blijft zwemmen en niet begint te dobberen, is vangen geen optie. Zolang hij zwemt, is er een kans dat hij de haven uit kan zwemmen.’

Het beestje zwemt ondertussen vooral rondjes in de haven, en wisselt daarbij soms van havendeel. De stichting houdt de dolfijn ondertussen nauwlettend in de gaten. ‘We maken constant beeldmateriaal en vergelijken dat dan met de dag ervoor, ook controleren we de ademhaling. Dat is eigenlijk het enige dat we nu kunnen doen en paraat staan wanneer het dier wel gered moet worden’, aldus Van den Berg aan de Leeuwarder Courant.

Maatregelen rond coronavirus

Alhoewel het erg verleidelijk is om naar de haven te komen, is dit zeker niet de bedoeling. In verband met de maatregelen rond het coronavirus zal de politie dan genoodzaakt zijn te handhaven. Bovendien is dit niet goed voor de toestand van de dolfijn. Op sociale media van SOS Dolfijn staan beelden van het dier.

Foto: Niet de dolfijn uit het verhaal

Bron: Leeuwarder Courant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *