Duizenden nieuwe straatlantaarns in Leeuwarden

Licht, het creëert vaak een gezellige sfeer. Uiteraard moet het niet te fel zijn en een standaard lantaarnpaal ziet er ook wat saai uit en daar is gemeente Leeuwarden het mee eens! Ze zijn namelijk bezig met een grote vervangingsoperatie van lantaarnpalen, zowel in woonwijken als in de binnenstad, zo schrijft de Leeuwarder Courant.

In Camminghaburen zijn ze al van start gegaan. De nieuwe lantaarnpalen die geplaatst worden zijn een stuk duurzamer; de oude energieslurpende lampen worden vervangen door led-verlichting. Binnenkort volgen er nog meer wijken en straten: Oldegalileën, het Zamenhofpark, het bedrijventerrein bij de Hemrik, Vosseparkwijk, Bloemenbuurt, Vogelwijk, Archipelweg, Mr. P.J. Troelstraweg en Oostergoweg. Ook de omliggende dorpen van Leeuwarden worden betrokken bij het vervangingsproces.

In de historische straten van het oude centrum gaat ook het één en ander veranderen. De klassieke lantaarnpalen die een aantal jaren geleden in de Kleine en Grote Kerkstraat zijn geplaatst, blijken goed te bevallen en zorgen voor een gemoedelijke sfeer. Ze zullen daarom in meerdere straten van het oude stadscentrum (de straten ten noorden van de Nieuwestad) neergezet worden. Aan de zuidkant van het centrum komt een ander type lantaarnpalen. De lampen lijken minder fel en de achtergrond wordt beter opgelicht, mensen blijken dit prettiger te vinden.

Besparing van energiekosten speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Naast het gebruik van led-lampen zit er op bepaalde lantaarnpalen een dimmer. Zo branden de lampen aan het begin van de avond, wanneer het nog druk is op de weg, op z’n felst en naarmate de avond vordert, wordt het licht gedimd. Wanneer de ochtendspits begint, worden de lampen weer feller. Dit bespaart natuurlijk veel!

4 Reacties op “Duizenden nieuwe straatlantaarns in Leeuwarden”

  1. Ik ken de Nieuwe en Oude kerstraat niet, ik neem aan dat je de Grote en Kleine Kerkstraat bedoelde? Goed initiatief volgens mij! Mag wel in meer gebieden van Leeuwarden wat mij betreft.

  2. Deze sfeervolle lantaarnpalen zouden de Oranjewijk zeker verfraaien, er staan nu nog troosteloze, ontsierende lantaarnpalen in bijv. Gysbert Japicxstraat.
    Staat onze wijk ook in de lijst wijken waar ze geplaatst gaan worden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *