Deze week: een throwback naar de Sinterklaasintocht!

Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe: voor deze week hebben we een throwback naar de Sinterklaasintocht. Gezellig allemaal langs de kant van de straten staan en zwaaien en zingen naar de goedheiligman.

De landelijke Sinterklaasintocht. We kunnen niet meer zonder en inmiddels zijn er al 68 landelijke intochten geweest. Van al die 68 intochten heeft Leeuwarden nog nooit een landelijke intocht gehad. Raar toch? Maar weest niet getreurd, Leeuwarden heeft zich altijd goed weten te redden als het op Sinterklaasintochten aankwam. Sinds de twintigste eeuw al, gaat men ervan uit. 

Ondanks dat Leeuwarden nooit een landelijke Sinterklaasintocht heeft gehad, was er wel een Sinterklaasfeest dat landelijke aandacht trok. Dit sinterklaasfeest werd georganiseerd op 3 december voor drieduizend kinderen. Echter liep het aardig uit de hand, omdat er met appels en kogels gesmeten werd. Zelfs de Sint werd zo verwelkomd. Al snel werd deze gebeurtenis door de landelijke kranten ‘de opstand der jeugd’ genoemd.

Wie weet zal Leeuwarden ooit een landelijke intocht mogen organiseren, met live publiek, als alles weer een beetje normaal is. En hopelijk vliegen er dan geen appels en kogels, maar pepernoten door de lucht.

Bron foto: HCL

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *