De toekomst van Spellekijn: meer, groter en leuker!

Er is enorm goed nieuws voor alle spelletjesliefhebbers uit Leeuwarden en omstreken: Spellekijn gaat verhuizen! Annetol en zijn team ruilen het pand aan de Peperstraat in voor een locatie die drie keer zo groot is. Vanaf begin november vind je de spellen- en speelgoedwinkel aan de Nieuwestad, in het pand waar ‘vroeger’ stoffenwinkel Jan Sikkes zat.

We hebben met Annetol, de eigenaar van Spellekijn, gesproken over zijn verhuisplannen. Vorig jaar bijvoorbeeld! De reden? Simpel gezegd: er is gewoon ruimte nodig. “We waren al een tijd bezig om te kijken naar bijvoorbeeld een hele andere formule”, vertelt de winkeleigenaar. “Er was ook de optie om Spellekijn naar buiten dew stad te verplaatsen, maar ik vind winkelend publiek veel te mooi. Een webshop is ook niets voor ons, iedereen die hier werkt houdt van persoonlijk contact. Toen kwam het pand van Jan Sikkes voorbij.”

‘Kiezen tussen twee kwaden’

Tussen het vinden van het pand en de verhuizing zit straks ruim een jaar, maar vanaf begin november is Spellekijn ruim drie keer zo groot. “Een uitdaging wordt het wel”, vertrouwt Annetol ons toe. “We gaan in een vol seizoen verhuizen. Maar, om hier in oude pand ook nog eens de feestdagen door te maken in al die krapte? Dat is kiezen tussen twee kwaden.”

De winkeleigenaar is overtuigd dat mensen eventuele rommel voor lief nemen. Zelf is hij ook wel een beetje klaar met de krapte aan de Peperstraat. “Ik kon een unit hiernaast erbij huren, maar dan ben je maar tachtig vierkante meter verder. Dat schiet gewoon niet op. We moeten hier elke vierkante centimeter gebruiken, anders kunnen we gewoon niets kwijt. Dat werkt op een gegeven moment ook niet meer prettig, dus we zijn wel toe aan een verhuizing.”

Toekomst van Spellekijn

Tijdens de verhuisplannen is er veel nagedacht over de toekomst van Spellekijn. Als we Annetol vragen of er iets gaat veranderen aan de spellen- en speelgoedwinkel, vertelt hij over een aantal van de inmiddels van tafel geveegde plannen. “Je kunt je heel erg focussen op het spelen van spellen. Dat hebben wij vroeger gedaan met grote speelruimtes. Nu het spelen van spellen veel wordt opgepakt door kroegjes en er twee spellenverenigingen in Leeuwarden zijn, is het toch een beetje gek in een winkel.”

Een ander van tafel geveegd idee is een spelcafé. “Voor de derde verdieping konden wij eventueel ook een horecavergunning krijgen, maar ik ben gewoon géén horecaman”, vertelt Annetol. “En je kunt niet aan de gracht zitten, je zit echt verstopt. Dat vond ik niks. Nog een optie was een dakterras, maar ook dan zijn er zoveel mogelijkheden. Er is één ding waar ik goed in ben: winkeltje spelen. Daar moet ik mij bij houden, dáár krijg ik energie van! En als ik energie kreeg van de horeca, had ik dat al lang gedaan.”

Die energievraag is belangrijk voor Annetol en zijn team, laat hij doorschemeren. “Als team zijn wij gaan kijken naar waar wij energie van krijgen. Hoe kunnen wij ons ontwikkelen? Wat kunnen we laten zien op zeshonderdvijftig vierkante meter? Dan heb je echt de ruimte en kun je iets neerzetten.”

Fatsoenlijk magazijn en meer beleving

Wat verandert er dan wel aan Spellekijn? Eigenlijk niet zoveel. De eerste verandering is iets waar klanten niets van meekrijgen, maar waar het team erg enthousiast over is: een fatsoenlijk magazijn. “Hier kunnen w soms gewoon geen dingen vinden. Uit pure noodzaak heb ik thuis ook spullen opgeslagen. Straks staat alles niet meer in dozen, maar overzichtelijk bij elkaar”, legt Annetol uit.

Een andere verandering is iets waar elke klant blij van zal worden. Bij de grotere vestiging wordt meer gefocust op het sutkje ‘beleving’. Simpel gezegd houdt het in dat er meer displays, ruimere paden en ‘mooiere hoekjes’ te vinden zullen zijn. “Er is meer aandacht voor verzorging en aankleding. In dit pand moeten wij elke centimeter benutten, dus hebben wij geen mogelijkheid om te focussen op beleving. Er zijn telkens stukjes waarvan ik denk: ‘hadden we daar maar een cool spel of een mooie pop kunnen laten zien.'”

Elke keer iets anders

Het stukje beleving zal bij Spellekijn dus veel meer centraal staan. Met meer demotafels, plekken voor uitleg en open spellen die je kunt proberen, kom je er straks sneller achter of dat ene spel wel of niet iets voor jou is. De laatste verandering voor Spellekijn zit hem in het aanbod. Die wordt flink uitgebreid. “Het aanbod van Spellekijn is voor de ene helft gericht op kinderen en voor de andere helft op volwassenen. Die verdeling gaat wel blijven.”

“Verder willen wij onze hoek met merchandise flink gaan uitbreiden, met bijvoorbeeld actiefiguren. In de wereld van de merchandise zijn veel artikelen waar je snel doorheen gaat, net zoals met spellen. Als je hier een halfjaar niet komt, zijn er een hele hoop nieuwe spellen. Die snelheid willen we houden. Elke keer dat je hier opnieuw komt, zijn er nieuwe dingen!

Nostalgie van de voorstreek

Als allerlaatste punt worden er waarschijnlijk meer productgroepen en merken toegevoegd aan het aanbod. Zo zijn er gesprekken met LEGO om een winkel te bouwen in Spellekijn! Afgelopen zomer heeft Spellekijn ook Vlieg-er-uit in Maastricht overgenomen, de Warhammer-webwinkel van de Benelux, waar je kleine actiefiguurtjes kunt verven en spellen mee kan spelen. In het nieuwe pand wordt Warhammer in ere hersteld. Ook de nostalgie van de Voorstreek wordt teruggehaald met een hobby- en knutselafdeling. Daar willen we snel even langs!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *