De tip van Jelle: Welke drank heeft jouw voorkeur?

Drankspecialist Jelle stelt traditiegetrouw elke editie een leuke selectie van must-taste dranken samen. Van jenever tot rum en van whisky tot wijn, er komen verschillende dranken voorbij in deze Tip van Jelle. Houd je meer van spicy of heeft een fruitig drankje eerder jouw voorkeur? Het is allemaal mogelijk. Proef onderstaande dranken in het proeflokaal, laat je adviseren en geniet thuis van een heerlijk drankje dat bij je past. Wat is jouw favoriet?

Le Basque Bas-Armagnac 1999   € 44.99
Armagnac is een wat minder bekende drank, maar verrassend goed als alternatief als je van wat fruitige whisky’s houdt. Het is net als cognac, gemaakt van druiven, maar wordt niet twee keer maar slechts in één keer gedistilleerd, wat het wat “boerser” maakt. Dit móet je een keer geproefd hebben.

Briagha Norah  € 15.99
Onze eigen huis blended whisky vernoemd naar Jelle zijn dochter Norah. Een toegankelijke whisky die toch vol van smaak is. Gebotteld op 43 procent alcohol en met meer malt whisky dan de meeste blends, is dit echt waar voor je geld. Zo zie je maar dat duurder niet altijd beter is.

Captain’s Catch Rum  € 47.49
Een single cask rum, welke eerst op een bourbon vat en daarna op een rioja vat heeft gerijpt, terwijl het in dat vat ook nog eens de halve wereld heeft over gezeild. Slechts 343 flessen zijn hiervan gebotteld, dus wees er snel bij.

Chairman’s Reserve  € 22.49
Een spiced rum zoals ze hem vroeger maakten. Geen kunstmatige smaakstoffen, maar gewoon een zak met kruiden in een vat met rum hangen en laten trekken. Zelfs als je niet van rum houdt, vind je dit lekker. Trust me.

Epicuro Primitivo  € 8.95
Een echte allemansvriend, deze stevige, kruidige wijn die door zijn restzoetje ook nog verrassend toegankelijk is. Wil je een fles wijn cadeau geven, maar je weet niet wat diegene lekker vindt, dan is dit wat je zoekt. Smaakt prima op zichzelf, maar doet het ook goed bij stoofschotels, pittig vlees en rijke kazen.

Errazuriz Max Reserva red blend  € 14.95
De perfecte wijn voor een stuk geroosterd vlees of gegrilde groenten. De vers geplukte druiven voor de Max Reserva worden bij binnenkomst in de wijnkelder nauwkeurig gesorteerd, alleen de mooiste en rijpste druiven belanden in het gistingsvat. Na de gisting rijpt de wijn voor tien maanden in eikenvaten, om zo de mooi stevige fruitstructuur te verweven met fijnezachte, rondingen van de houtlagering.

Kalkwijck oude jenever islay cask finish  € 19.99 (0,5l)
Deze oude jenever wordt in Vroomshoop gemaakt van granen die de familie Benus zelf verbouwt. Deze jenever rijpt op Frans eiken en Oloroso sherry vaten om hem zo een mooie fruitige en kruidige smaak te geven. Daarna hebben ze hem een “finish” gegeven door hem nog even op een peated whiskyvat te leggen. Hierdoor heeft hij een licht rokerige smaak. Hij is ook te koop zonder de peated finish.

Nusbaumer Poire Williams  € 49.99
Een erg mooie eau de vie gestookt van peren. Je kunt de Poire Williams in een gewone fles kopen, maar ook in deze uitvoering met een peer in de fles. Als de peer nog klein is, hangen ze de fles met een draadje in de boom en schuiven ze de peer in de fles. De peer groeit dus in de fles en als hij rijp is, knippen ze hem los en doen ze de eau de vie in de fles.

Salentein sparkling  € 14.99
Ben jij ook een liefhebber van champagne, maar is het net even te kostbaar om dit regelmatig te drinken? Dan is dit een prima alternatief. Een mooie fruitig droge mousserende wijn. Omdat hij uit Argentinië komt en de nagisting op rvs plaatsvindt in plaats van in de fles, mag het geen champagne heten. Het voordeel hiervan is dat je een wijn van vergelijkbare kwaliteit hebt voor een fractie van de prijs. Zo is het altijd feest!

Villa de Varda Grappa traminer € 39.99
Grappa wordt, in tegenstelling tot cognac, niet van het sap van de druiven gemaakt, maar van de pomace, hetgeen wat overblijft als je de wijn perst (schillen, pitjes en steeltjes van de druif). Bij Villa de Varda hebben ze een eigen wijngaard, waardoor de pomace vers is en direct gedistilleerd kan worden. Dit resulteert in een mildere grappa dan wat je doorgaans aantreft. Een heel mooi digestief als je zwaar getafeld hebt.

Al deze dranken zijn te proeven in ons proeflokaal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *