De stoel van Mata Hari; zo zacht, dat moet je voelen

Brieven gevonden in geboortehuis Mata Hari
Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat Mata Hari wegens vermeende spionage ter dood werd gebracht. Een gedenkwaardig moment om stil te staan bij het leven van deze bijzondere vrouw uit Leeuwarden.

Het zal ruim 10 jaar geleden zijn dat Meubelen-Online de opdracht kreeg om nieuwe vloerbedekking te leggen in het oude geboortehuis van Mata Hari. Dick Mirck: ‘In die tijd verkochten wij nog vloerbedekkingen en ons winkelpand op Voorstreek 4 in Leeuwarden is schuin aan de overkant gelegen, dus het pand was ons goed bekend. Het mooie is dat wij onder de oude vloerbedekking een aantal brieven ontdekten die blijkbaar niet gevonden mochten worden. In die beschimmelde brieven vonden wij enkele foto’s van Mata Hari. Mijn collega heeft daar foto’s van gemaakt en verder hebben wij alles achtergelaten.’

 

Het geheim van een exotische danseres
Uit de vele verhalen over Mata Hari en uit de vorig jaar gevonden brieven blijkt wel dat de jonge moeder in een vechtscheiding terecht was gekomen en het hoofd maar moeilijk boven water kon houden. Het werd voor haar steeds moeilijker om de verleidingen in Parijs te weerstaan. Getuige ook haar uitspraak over haar dochter ‘Of Nonnie komt bij me en ik zal een fatsoenlijke moeder zijn, of ik ga leven zoals me hier zoo schitterend wordt aangeboden.’ Zoals bekend werd Mata Hari exotisch danseres en stonden in haar tijd de kranten vol van haar erotische escapades.

De stoel en de poef van Mata Hari nu bij Meubelen-Online.nl
Het is nu jaren later en Meubelen-Online.nl is inmiddels een bekende landelijke webwinkel met magazijn in Utrecht. Maar de showroom is altijd in het oude centrum van Leeuwarden gebleven. Op de gevonden foto’s in het geboortehuis van Mata Hari stond zij afgebeeld op een stoel en op een poef. Dick Mirck vertelt: ‘Wij kwamen onlangs op het idee om de foto’s in te kleuren en de stoel en de poef na te laten maken. De kleding die je op de foto’s ziet, bestaat uit zijden gewaden en sjaals van ragfijne tule. De sieraden zijn gemaakt van geel koper en ingelegd met verschillende edelstenen. De stoel en de poef hebben wij laten bekleden met een zacht aanvoelende groene velours stof met een prachtige vleug. De poef is klassiek en uitdagend gecapitonneerd met vele knopen. De stof is zo zacht, dat moet je komen voelen.’ En dat kan, want de foto’s, de stoel en de poef van Mata Hari kun je nu bekijken en bestellen in de showroom van Meubelen-Online.nl aan de Voorstreek 4 Leeuwarden.

meubelen-online.nl
Voorstreek 4
T: 058 215 28 77

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *