De Ondernemersuni: een professioneel duwtje in de juiste richting

Heb jij altijd al gedroomd van het runnen van je eigen zaak? Dan kan je natuurlijk een cursus gaan volgen, maar als je écht wat wilt leren, kan je het beste met iemand spreken die weet waar hij het over heeft. De 27-jarige Bieman Alsofi, eigenaar van onder andere horecazaken Novelle en Café Moon kan je genoeg vertellen en helpt (jonge) ondernemers met veel plezier. In een persoonlijk gesprek vertelt hij alles over zijn voorliefde voor ondernemen en hoe een auto-ongeluk hem de rust gaf die hij nodig had.

Ondernemersuni is ontstaan door de persoonlijke valkuilen van de 27-jarige oprichter Bieman Alsofi. Het bedrijf richt zich niet alleen op startende ondernemers maar ook op ondernemers die al bezig zijn. Met een team aan specialisten onder zich is Ondernemersuni breed inzetbaar. We kunnen stellen dat eigenaar Bieman weet waar hij het over heeft. Naast het opzetten van tien succesvolle bedrijven is hij tot op de dag van vandaag nog steeds van negen de eigenaar. Hij heeft op ongeveer elke plek binnen zijn ondernemingen gewerkt: van afwasser tot manager en van kledingverkoper tot directeur. Hij kent zijn ondernemingen van binnen en buiten tot in de puntjes. “Ik heb overal gestaan. Ik wil altijd alles zelf ervaren hebben zodat ik mij kan verplaatsen in mijn personeel. Ik weet dan wat ik van ze kan verwachten. Je weet wat je aan elkaar hebt”, aldus Bieman.

Met zo’n enorme berg aan ervaring kan hij op zo ongeveer elke vraag antwoord geven. “Of ondernemen nou je eerste keer is of niet, het blijft spannend. Er komt een hoop bij kijken, toch? Hoe zorg je bijvoorbeeld voor financiering of een goede administratie? En hoe werf je personeel, of vergroot je je naamsbekendheid? Dat zijn onder andere allemaal vragen waar ik al tegenaan ben gelopen en waar ik nu een antwoord op heb.”

Tot rust gekomen na een auto-ongeluk

Bieman raakte in 2019 betrokken bij een auto-ongeluk, waarbij een auto met een snelheid van dertig misschien veertig kilometer per uur achter op zijn auto botste. Waar hij in eerste instantie er zonder kleerscheuren, maar met wat spierpijn en kramp, vanaf leek te komen, werd al snel duidelijk dat hij last van een whiplash. “Het was een kleine klap die, zonder dat ik het had verwacht, veel schade heeft veroorzaakt”, aldus Bieman. De coronacrisis, die ervoor zorgde dat hij een aantal van zijn bedrijven tijdelijk moest sluiten, zorgde ervoor dat hij eindelijk de rust kon nemen die hij nodig had. Hij gebruikte deze tijd om eens goed na te denken over waar hij nu gelukkig van wordt en energie uit haalt. Het was tijd om de balans op te maken.

“Ik zei tegen mijzelf: Bieman, je hebt veel gedaan en geleerd. Je hebt topconcepten neergezet, als je nu nog een nieuw bedrijf opent dan is dat niet meer om ervan te kunnen leren maar puur omdat je het leuk vindt.” Vroeger opende hij zaken omdat hij altijd nieuwsgierig en leergierig was, hij wilde zichzelf uitdagen. Nu heeft hij zoveel ervaring opgedaan dat hij op dat gebied grotendeels uitgeleerd is. Toch blijft het ondernemerschap hem intrigeren. Het zit verweven in zijn persoonlijkheid net zoals het helpen van anderen. Hij vond dat het tijd werd om zijn kennis en ervaring met anderen te gaan delen. Dat is dan ook waar hij momenteel zijn energie uithaalt en gelukkig van wordt. Hij heeft dat ook al ervaren met personeel van zijn eigen ondernemingen. “Iemand die in de afwas begon, is nu bedrijfsleider en iemand die is begonnen in de bediening is nu mijn rechterhand. Ik vind het leuk om mensen die een kans willen dat ook te geven door ze te coachen en te ondersteunen. Daarom ben ik Ondernemersuni gestart en daar haal ik veel voldoening uit. Ook ik kreeg ooit een kans en daardoor sta ik waar ik nu sta. Dat gun ik anderen ook.”

Geen irritante verkoopcursus

Met Ondernemersuni wil Bieman een plek creëren waar hij andere ondernemers begeleidt en tips geeft. Zo kunnen ondernemers bij Ondernemersuni onder andere terecht voor een-op-een-coaching, ondernemerssessies of voor hulp bij het schrijven van ondernemingsplannen, financieringsaanvragen en het verkrijgen van vergunningen. Wie denkt dat het een ‘standaard’ cursus is heeft het mis. “Je ziet tegenwoordig veel van die irritante video’s op YouTube waarin mensen beweren dat ze jou makkelijk en snel veel geld kunnen laten verdienen. Daar wil ik mij van distantiëren. Ik wil begeleiden, coachen en een pakketje meegeven met informatie waar je als ondernemer écht iets aan hebt. Ik zeg niet dat je altijd snel en makkelijk geld kunt verdienen. Ik ben realistisch, ondernemen is niet altijd makkelijk en kan je heel veel kosten. Ik wil ondernemers daarom echt begeleiden ook om ze te waken voor valkuilen die ik heb doorstaan of om ze daar doorheen te slepen. Ik zal je niet vertellen dat ik geweldig ben en dat je je bij mij moet melden. Als je ervoor kiest om bij mij aan te kloppen dan luister ik naar jouw verhaal en situatie en vertel ik je hoe ik het zou doen als ik jou was.”

Circa een keer per maand organiseert Ondernemersuni een ondernemerssessie. Tijdens deze sessies behandelen ze uiteenlopende onderwerpen rondom ondernemerschap, van het opzetten van je eerste onderneming tot het hanteren van een juist verdienmodel. Volle zalen hoeft Bieman niet te trekken. “Voor een ondernemerssessie vind ik 25 tot 50 man meer dan genoeg. Na de sessie wil ik een-op-een-gesprekken kunnen voeren en op de persoonlijke situaties van de deelnemers in kunnen spelen. Ik ben niet beter dan dat zij zijn. Ik ken vaak een andere weg en die praktijkervaring wil ik delen. Voordat ik een sessie start, beoordeel ik ook altijd waar de deelnemers behoefte aan hebben. Soms heb ik het idee dat ondernemers in een tunnelvisie terecht raken waardoor ze in bepaalde situaties de verkeerde keuzes maken of geen uitweg meer zien. Iedereen onderneemt natuurlijk op zijn of haar eigen manier en dat is juist mooi. Als ondernemers moet je daar gebruik van maken, want je buurman of buurvrouw kan zomaar een idee hebben die ook werkt voor jouw situatie. Open staan voor de visie van andere ondernemers en door naar elkaar te luisteren maakt je een goede ondernemer. Het is helemaal niet verkeerd om vragen te stellen, je kunt altijd van elkaar blijven leren.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *