De heerlijke Nationale Boerenkooldag!

Vandaag is het weer zover: de Nationale Boerenkooldag. Een echte oer-Hollandse maaltijd. En natuurlijk kunnen wij de worst hier niet bij vergeten.

Boerenkool is een echt nationaal gerecht. Bijna iedereen kent het, en het is nog best lekker ook. Maar waar komt de Nationale Boerenkooldag vandaan? We gaan helemaal terug naar een geschrift uit 1641. In dit jaartal wordt het voor eerst Boerenkooldag genoemd. Het geschrift vertelt hoe jonkvrouw Geertruida van Staerle in de nacht van 24 oktober boerenkool stal uit het Spaanse kampement, waardoor het boerenkooldorp Warmenhuizen stand kon houden. De nieuwe variant komt waarschijnlijk van net na de Tweede Wereldoorlog. Hier besloten een aantal burgemeesters aan de start van het boerenkoolseizoen grote feesten te geven die de regio weer liet aansterken. Maar in 2016 werd 24 oktober voor het eerst uitgeroepen tot Nationale Boerenkooldag. In de volksmond wordt Nationale Boerenkooldag ook wel de ‘groene Koningsdag’ genoemd.

Dus, hoe vier jij Nationale Boerenkooldag? Natuurlijk door boerenkool te eten, maar er zijn ook nog andere manieren om het te kunnen vieren, zoals een Boerenkooltrui aantrekken of delen met anderen hoe jij boerenkool klaarmaakt. Maak je een stamppot, of een smoothie? Het kan allemaal, zolang het maar lekker is!

Of… laat je het liever bezorgen? Stamppot Express is vast en zeker bereid om voor deze dag extra lekkere boerenkool met of zonder worst te maken en die te laten bezorgen. En het is nog niet eens zo duur ook! Wil je meer weten, ga dan naar de website van Stamppot Express.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *