De Grote Hoogstraat: Een mediterraan stukje Leeuwarden

De Grote Hoogstraat is een straat vol karakter en geschiedenis. Er viel in het straatje tussen het Gouverneursplein en de Kelders altijd genoeg te feesten, dansen (en te knokken)! Anno 2020 is het eigenlijk niet heel veel anders, maar er is al jaren gelukkig geen overlast meer. Dankzij de vele kroegjes, restaurants, biljartcafés en dancings is de Grote Hoogstraat één grote horecastraat geworden.

Een rondje door de straat doet vooral denken aan de mediterrane landen: op plekken als Barcelona, Portugal en Lissabon heb je overal kleine straatjes vol leuke en knusse terrasjes. Net zoals de sfeer in de Grote Hoogstraat. Dankzij restaurants als TOTT, Yserman en Sardegna (waar je alles over kunt lezen op de andere pagina’s in ons blad) van respectievelijk Anders de Boer, Derk Heeringa en Renato Meloni is de Grote Hoogstraat een gezellig plekje geworden met terras, lampjes en planten.

Ondernemers hebben goed contact met elkaar en als er één ding is dat de ondernemers uit de Grote Hoogstraat zeker weten, dan is het dat niemand terug wil naar de vroegere sferen toen kapotgetrapte fietsen soms weken bleven liggen. Met de tafeltjes die er nu staan, is de straat flink leuker en knusser geworden voor iedereen. De straat ziet er mooier uit en wanneer je vanaf het Gouverneursplein richting de stad loopt, is het een mooie aanvulling op de wandeling. Of zoals de ondernemers het zelf noemen: “Het is onze tuin en die willen we leuk en levendig houden.”

Mogelijk wordt de Grote Hoogstraat nóg mooier, want er zijn genoeg plannen om ‘iets te doen met’. Tot die tijd kun je lekker genieten van de pizza’s van Sardegna, de sateetjes van TOTT en de Franse keuken met een oosters tintje van de Yserman.

Foto: Marcel van Kammen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *