De geschiedenis van Miedema Brilmode en Oogzorg

In 1900 startte Pieke Miedema (1880-1946) een winkel en reparatiewerkplaats voor klokken, horloges, goud-en-zilver, brillen en grammofoonplaten. Het bedrijf vestigde zich aan het Heer Ivostraatje in een inmiddels gesloopt pand waar nu de groenstrook aan het Oldehoofsterkerkhof loopt.

Al meer dan 100 jaar op dezelfde locatie

Pieke stond erom bekend dat hij geen openingstijden hanteerde. Hij was altijd bereid klanten te ontvangen. Voor het open raam draaide hij grammofoonplaten, zodat passanten dit konden horen en hun aandacht werd getrokken. Er werd zelfs weleens op zijn stoep gedanst.

In 1917 kocht Pieke het pand van kruidenier Draper in de Kleine Kerkstraat 14. Het pand waar Miedema Brilmode nu nog steeds met trots gevestigd is. Pieke Miedema was getrouwd met Sytske de Jong en samen kregen ze drie kinderen: Maria, Hotske en Theunis.

Toneelspel voor de NSB

In 1937 werd het bedrijf officieel ingeschreven bij de KvK. Vanaf dat moment leidde zoon Theunis feitelijk de zaak. In 1943 trouwde Theun met Annie en nam hij de winkel van zijn vader over. Tijdens de oorlog moest Theun zich regelmatig op zolder verstoppen om te voorkomen dat hij werd opgepakt in verband met de tewerkstelling die de Duitse bezetter had afgekondigd.

De buren waren overtuigd lid van de NSB en Theun heeft menigmaal een toneelstukje opgevoerd. Hierbij verliet hij met een spade over zijn schouder het winkelpand via de voordeur om vervolgens via de achterdeur weer binnen te komen om zijn bedrijf te kunnen runnen.

Theun bestuurde op degelijke wijze het bedrijf waarbij de nadruk lag op uurwerken en goud-en-zilver. Pas later werd er meer aandacht aan de brillencollectie geschonken. Theun en Annie woonden boven de zaak en bleven kinderloos.

Dijkstra

De zus van Theun, Hotske, kreeg met haar man Jan Dijkstra drie kinderen. Twee dochters, Ans en Sytske en een zoon, Jan. Tijdens de middelbare school begon neef Jan af en toe te werken bij oom Theun en hij besloot de optiekschool in Rotterdam te volgen.

Deze studie werd onderbroken door de dienstplicht, maar in 1970 studeerde hij af. In datzelfde jaar nam hij het bedrijf van zijn oom over. Oom Theun bleef nog tot zijn pensionering als klokkenmaker bij Jan werken.

Van klokken naar modebrillen

Jan trouwde in 1964 met Ittje Twijnstra en kreeg drie kinderen: zoons Peter, Rob en dochter Sonja. Jan had vooral interesse in optiek. Hij verstond de kunst goede collecties in te kopen door zijn inzicht in de juiste brillentrends, materialen en collecties.

Hij vormde het ‘uurwerk- en optiekzaak’ bedrijf om in modebrillenwinkel. Voor deze omvorming bestond deze collectie uit veertig monturen. De opticien selecteerde enkele modellen uit de toonbank en liet de klant deze passen. Daarna werd het montuur in de juiste maat besteld. Jan vond dat het anders moest en verbouwde twee vitrinekasten tot brillenrek.

Vervolgens kocht hij een (zeker voor die tijd) grote collectie hippe, kleurige kunststof monturen in. Op het brillenrek prijkte de leus ‘Kies zelf uw bril’. Het was meteen een succes en Jan moest binnen twee weken opnieuw een collectie inkopen.

Omdat er nog geen officiële opleiding voor contactlensspecialisten bestond, volgde hij een cursus bij een gerenommeerde kliniek in Den Haag. Hierna introduceerde Jan eind jaren 70 het aanpassen en controleren van contactlenzen.

Uitbreiding

Jan opende in 1971 een tweede winkel op De Schrans, maar sloot deze vijf jaar later weer. Het bleek dat klanten toch liever naar het vertrouwde adres in de Kleine Kerkstraat gingen. In 1983 openden Jan en Ittie een winkel in St. Annaparochie in een klein pandje in de Warmoesstraat.

Tot 1999 bestuurde Ittie hier de winkel. Ittie was ‘de brillenvrouw’ van het dorp en de winkel was erg succesvol. In 1988 werd de derde winkel in Franeker geopend die een langzame start maakte. In 1989 volgde de vierde winkel in het winkelcentrum Zaailand in Leeuwarden.

De winkel kwam nooit op gang. Klanten gingen wederom weer liever naar Jan zelf, dan naar de nieuwe winkel. Na vijf jaar werd de zaak in het winkelcentrum gesloten. Zoon Peter nam in 1993 de winkel in Franeker over. Peter is een echte ondernemer en zijn bedrijf maakte dan ook een gezonde groei door. Tien jaar later verkocht hij zijn winkel om zich toe te kunnen leggen op zijn andere bedrijf in horeca-meubilair.

25 jaar Rob

Inmiddels had zoon Rob zijn opleiding tot opticien en contactlensspecialist afgerond. Hij nam in 1997 de winkel in de Kleine Kerkstraat over en een jaar later de winkel in St. Annaparochie. Alhoewel de winkel in Leeuwarden prima draaide, liet de winkel in het dorp te wensen over.

Doordat ‘brillenvrouw’ Ittie met pensioen ging, verloor het bedrijf haar gezicht en de band met haar klanten. De winkel sloot in 2001. Intussen volgde Rob de hbo-opleiding tot optometrist en behaalde in 2003 zijn diploma. Hierdoor werd nog uitgebreider en geavanceerder oogonderzoek mogelijk.

De ontwikkelingen in de winkel stonden ook niet stil. Regelmatig werd er vernieuwd op gebied van apparatuur of verbouwd. Zo is afgelopen jaar de winkel achter een stuk langer geworden. Deze verbouwing is bijna klaar.

Wie is er klaar voor de toekomst?

Rob wil altijd de hoogst mogelijke kwaliteit leveren en wil dit behalen door te blijven innoveren, de markt in de gaten te houden en oogzorg te combineren met optiek. Op het moment van schrijven is er nog ruimte binnen het hechte team voor een extra optometrist en opticien. Neem gerust contact met ze op als jij de beste service kan geven die hun klanten verdienen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *