Dassen ontregelen treinverkeer in deel Friesland

De natuur gaat zijn eigen gang en dat heeft het eigenlijk altijd al gedaan. Dit leidt soms tot problemen. Soms grote, soms kleine en in het geval rondom de dassen gaat het hier om een groot probleem.

Momenteel is treinverkeer in de Friese Zuidwesthoek niet mogelijk wegens een dassenburcht onder een deel van het spoor tussen Workum en Stavoren. Dit kan tot gevaarlijke situaties leiden en daarom is besloten voorlopig geen treinverkeer te laten plaatsvinden op het desbetreffende spoor. Arriva heeft inmiddels bussen ingezet zodat het reizigers kan blijven vervoeren. Deze maatregel zorgt er helaas wel voor dat de reis van A naar B in dit gebied een kwartier tot half uur langer duurt.

Overal dassen

Her en der in het land ondervindt men last van dassenburchten onder het spoor. Dit kan niet alleen tot gevaarlijke situaties leiden, maar leidt het ook tot veel schade die soms moeilijk in te schatten is. Na onderzoek, dat afgelopen week plaatsvond, gaat het in dit geval bij het gedeelte spoor tussen Workum en Stavoren om een dassenburcht dat tientallen holen heeft.

Maatregelen

Omdat de das een beschermde diersoort is, is het moeilijk en lastig het dier te verplaatsen. Het is dus niet mogelijk om het probleem zomaar even op te lossen. Dit heeft vooral te maken met de regels en risico’s die bij zo’n operatie komen kijken. Met het op de juiste manier verjagen dan wel verplaatsen van de dassen is het probleem namelijk nog niet verholpen. Het herstellen van de door de dassen gestichte problemen onder het spoor is een grote operatie waar graafmachines en specialisten bij aan te pas moeten komen.

Toekomst

Niet alleen het openbaar vervoer heeft hinder van de dassen. Houders van begraafplaatsen en sportverenigingen ondervinden ook problemen met de dassen die in het gebied wonen. Hoe in de toekomst de problemen rondom de das moeten worden tegengegaan is een raadsel.

De dassen in kwestie waren helaas niet beschikbaar voor commentaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *