Column Willem Schaafsma: De Hill Billy met Jonnie Boer @ de Librije

Twee jaar geleden won ik een bijzondere wedstrijd: de Hill Billy Cooking Contest. Een avontuurlijke kookwedstrijd georganiseerd door Jonnie Boer van driesterrenrestaurant de Librije in Zwolle. De wedstrijd is bedoeld voor koks die regionaal koken hoog in het vaandel hebben. De hoofdprijs was de grootste Big Green Egg BBQ en uiteraard de eer. De locatie? De Librije uiteraard en daarnaast het grootste culinaire evenement van Nederland: Chef’s (R)evolution.

Tijdens dit evenement komen een aantal van de beste chef-koks van de wereld een masterclass geven over hun filosofie en gerechten. Tevens is er een boerenmarkt met regionale leveranciers, wijnimporteurs en de beste koks van Nederland zorgen voor heerlijke gerechtjes. Jonnie Boer benadert je persoonlijk voor deze wedstrijd, je begrijpt dus dat het een hele eer voor ons was dat hij Eindeloos benaderde.

Dit jaar werd ik wederom uitgenodigd, ik mocht mijn titel verdedigen. Uiteraard zei ik volmondig ja! Ik mocht ook een assistent meenemen: dat werd Jesse Krekelaar. Jesse is een leerling uit mijn keuken en had, net als mij, er meteen zin in. Op 18 september begon de wedstrijd en deze zou verdeeld worden over twee dagen. We mochten twee producten uit de regio zelf meenemen. We besloten om voor Geitenbok uit Makkum en Kokkels van het Wad te gaan.

De eerste dag van de wedstrijd moesten we producten uit de omgeving van Zwolle halen. Producten uit het wild en producten van de leveranciers van Jonnie. In totaal kregen we hier vier uren de tijd voor. Dat bleek nog een hele opgave! Het werd een tocht vol landweggetjes en zelfs de TomTom had het zwaar.

Echter was het natuurlijk allemaal de moeite waard. Prachtige groente uit een biologische kas uit Dalfsen, aardperen van de Panhof, jeneverbessen uit het wild, wilde bramen en eetbare bloemen namen we mee naar de keuken van de Librije. Hier mochten we ons voorbereiden. We hadden het onszelf niet gemakkelijk gemaakt, maar we gingen er natuurlijk vol voor! Twee uur later stond onze voorbereiding klaar, net op tijd aangezien we ook niet langer dan twee uur mochten voorbereiden.

De dag erna kregen we wederom twee uren. In deze twee uren moesten we met slechts een Big Green Egg en een werkbank koken in de open lucht voor een jury met in totaal zes Michelin sterren en een culinair journalist. Lichtelijk gespannen kon je ons wel noemen! Het is nogal wat: koken voor zo’n jury en dan ook nog eens alleen een BBQ beschikbaar.

Het voorgerecht ging mee: Kokkels met veel mooie, frisse, groente, komkommer ingelegd met jenever en jeneverbes en een jus van peterselie. Daarna de geitenbok: de rug op het karkas, de koteletjes, nier in zijn eigen vet, het levertje en heel spannend de kloot erbij, een mooie tarte tatin van ui, bietjes, aardperen en jonge boerenkool. De jus van eekhoorntjesbrood en bokken tongetjes maakten het geheel compleet. Een hele uitdaging maar het was gelukt! Het spannendste gedeelte was het vlees; had het de juiste garing? Gelukkig viel het mee, de garing was juist.

Nu was het poetsen en wachten op de uitslag. We hadden er alles aan gedaan maar de concurrentie was ook sterk. Helaas hebben we het net niet gehaald: de prijs ging naar Zeeland. Thijs Meliefste van restaurant Meliefste mocht de titel mee naar huis nemen.

Na de jury bedankt te hebben bleek dat we tweede waren geworden samen met restaurant Breda uit Amsterdam. Ons voorgerecht had teveel smaken, maar ons hoofdgerecht was nummer één geweest. Uiteraard kwamen we om te winnen, maar zelfs Epke Zonderland wint niet altijd! We konden naar huis met een mooi compliment: het hoofdgerecht was top. En dat uit de mond van een jury bestaande uit topkoks is voor ons heel wat. Voor Jesse was het helemaal een topdag: hij mag stage lopen en misschien zelfs wel werken bij de Librije. Man, wat een glimlach nam hij mee naar huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *