Column Richard: Schuimkraag

Daar waren ze weer, de handhavers… Ik geef het toe, we waren twintig minuten over tijd en er zaten nog vier gasten binnen. Twee daarvan stapten op dat moment net de deur uit om plaats te nemen in de door hun bestelde taxi. Klote, betrapt, een ramp, een misdrijf van de bovenste plank.
Tuurlijk schrijven de regels voor op welke tijden horeca- gelegenheden de deur op slot moeten hebben, geen bezoekers meer binnen mogen laten en hoe laat men leeg en dicht moet zijn. Dit alles om overlast te voorkomen. Terecht ook hoor. Alleen deze regels worden naar mijn mening te veel gebruikt om de ondernemer dwars te zitten en hem of haar op kinderachtige wijze attent te maken op wat wel en wat niet mag. Dus allang niet meer om overlast te voorkomen.

Een paar dagen later verscheen de gevreesde brief met het logo van onze gemeente Leeuwarden erop op de deurmat. Hierin stond wat de handhavers hadden geconstateerd. Ik kon niet anders dan er mee instemmen en het boetekleed aantrekken. Echter mijn broek zakte af van de volgende zin: ‘De handhaving had gecon- stateerd dat er nog een halfvol glas bier op de bar stond waarvan de schuimkraag nog niet volledig ingezakt was…..’ Een knap staaltje speurwerk met als reden om aan te tonen dat de ondernemer ver buiten z’n boekje was gegaan door na sluitingstijd nog drank te verstrekken. Met alle respect, maar dit is toch niet te geloven. Daar waar momenteel wekelijks talloze kinderen, die vanwege hun leeftijd nog geen alcohol mogen nuttigen, zich helemaal van de wereld zuigen aan die stinkballonnen gevuld met een of ander verdovend gas en een paar tellen bewusteloos zijn, gaat onze gemeente zich druk maken over een café waar twintig minuten na sluitingstijd nog een halfvol glas bier op de bar staat waarvan de schuimkraag nog niet volledig ingedaald is. Schiet mij maar lek.

Ik zal nu ongetwijfeld weer vaker de handhaving om de deur krijgen naar aanleiding van dit verhaal, maar het zij zo. Als kinderachtig handhaven van de regeltjes voorrang heeft op legaal naar de kloten helpen van onvolgroeide hersenen van minderjarigen, dan moet onze overheid zich eens goed achter de oren krabben.

De brief met daarin de ‘nog niet volledig ingezakte schuimkraag’-regel ligt ter inzage in het café.

De groeten,

Richard

8 Reacties op “Column Richard: Schuimkraag”

 1. Stumpers van de bovenste plank mislukt volk in deze maatschappij 100% waar dat dit volk nog op straat durft !!!!!

 2. Helemaal mee eens. Hard en eerlijk werk wordt niet beloond. Wij als ondernemers die op eerlijke manier zaken doen worden uitgemolken omdat we een makkelijk doelwit zijn. Er zijn ontzettend veel tegenstrijdige regels waarbij de ondernemer een probleem voorgelegd krijgt die zij maken en de oplossing van je afnemen want dat mag niet. Oftewel ga maar heel diep in je buidel tasten om dit probleem die wij voor je bedenken maar op te lossen. Anders krijg je een boete.

 3. En voor diefstal van spullen van een hard werkende tuinder..Die al zijn geld en energie er in heeft gestopt..Aangifte gedaan..Maar ze willen daar geen tijd in steken.
  Nee dan maar zoals bovenstaand bericht een schuimkraag meten..en daar een melding van doen..
  Hebben de handhavers nu ook een cursus bierbrouwen met een lab verslag onder de arm om te bepalen hoe lang het duurt voor dat een pilsje staat aan de hand van een schuimkraag…gedaan??
  Ik vind het een vertoning voor in een slapstick…????

  1. Laat die gesubsidieerde mensen nou eens echt iets voor de samenleving doen: hondenbezitters aanpakken die hun dier overal later schijten. Wekelijks kom je thuis met een plakkaat onder je schoen , kinderen spelend op een grasveld zitten onder de stront. Fietsers zonder licht. Je zal ze maar aanrijden jij bent de klos. En als ze deze taken niet aankunnen , zie dan dat je echte baan krijgt , op dit moment moet dat toch kunnen.

 4. Jonge ik heb een klein bruin cafe in leeuwarden, gestart 1 decemer 2018, vanaf dag 1 kwam handhaving binnen, nu al 3 keer langs geweest controle op alle vergunningen die ze zelf hebben verleend, stelletje onnozels. Er wonen boven mijn cafe 4 buitenlandse kut studenten die last hebben van geluidsoverlast in een zone 1 gebied midden in leeuwarden, door die meldingen moet ik nu een geluidsbegrenser van 1000 euro kopen en als ik het niet doe dan ben ik mega de lul. Wij als ondernemers worden continu tegengewerkt door de gemeente. ben woest.

 5. vreselijk dom volk die nep wouten in de jaren 40-45 hadden zulke lui een naam die verdomme veel beter bij hun past, een kekvo diploma,
  ( kleien en knutselen voor onnozelen ) is nog veel te hoog voor dit soort lui , dat ze nog zo laat op straat mogen van hun moeder
  gr Cor Schokker

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *