Column Otto Minnema: De woningmarkt: waar gaat het heen?

Veel mensen, ook makelaars, vragen het zich af: waar gaat het heen met de woningmarkt? Er zijn momenteel veel onzekere factoren. Het is begonnen met de stijgende hypotheekrente. Hoewel de rente historisch nog steeds laag is, is deze flink gestegen ten opzichte van eind vorig jaar.

Het heeft invloed op uw leenmogelijkheden en uiteraard bent u meer kwijt aan uw financiering. Van misschien nog grotere invloed zijn de gestegen energielasten. Dit beperkt het maandbudget voor veel mensen aanzienlijk. ZIj hanteren het credo ‘bij twijfel niet inhalen’ en blijven zitten waar ze zitten. Ook is er nog steeds een tekort aan woningen in Nederland, zeker voor starters.

Makelaars merken dat de tijd dat een woning te koop staat iets langer wordt. Ook wordt er minder (vaak) overboden. De gekte is voorbij. overigens geldt dat nog steeds niet voor ‘de krent in de pap’, die ene woning die iedereen graag wil. Daar zien we nog steeds overbiedingen en veel gegadigden.

Maar over het algemeen is er meer rust gekomen. Dit is voor de koper gunstig; er komt wat meer keuze, er is weat meer tijd. De Rabobank berichtte in september dat naar verwachting de stevige groei van huizenprijzen voorbij is, overigens verwacht men voor 2023 nog steeds een groei van gemiddeld 3%.

Ook verwacht men voor eind dit jaar en volgend jaar een einde aan de daling van het aantal verkopen. Dit komt door het stijgende aanbod, zodat er toch weer meer transacties worden gesloten.

Wat is wijsheid? Laat u niet gek maken door het sentiment en informeer vooraf goed bij een hypotheekadviseur. Investeren in energiebesparende maatregelen is een goede optie, echter zijn er lange levertijden. Of koop een energiezuinige woning.

Ik help u graag als u vragen heeft. U kunt mij bellen of mailen om een vrijblijvende afspraak te maken.

Otto Minnema
Factornoord.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *