Column Mark: Hoe denkt een verslaafde?

Hoe denkt een verslaafde?

Een verslaafde heeft een obsessieve drang naar zijn/haar middel en is bereid daar heel veel voor te doen. Zijn/haar middel is het allerbelangrijkste en hiervoor draaien de hersenen vaak overuren.

Hoe kom ik aan geld? Waar kan ik gebruiken? Wanneer kan ik gebruiken? Van wie kan ik geld lenen? Waar heb ik schulden? Welk middel ga ik halen? Is dat genoeg? Wat vinden andere mensen van mij? Kan ik morgen naar mijn werk? Ga ik alleen zitten of met ‘vrienden’? ….

Deze vragen hielden mij de hele dag bezig waardoor ik de dagelijkse dingen vaak liet liggen. Op het moment als ik weer drank en cocaïne in mijn bezit had, werd ik rustig in mijn hoofd. Nachten haalde ik door! Tijdens mijn laatste jaren in gebruik vaak alleen en met de gordijnen dicht.

Ook onder invloed maakten mijn hersenen overuren maar dan had ik heel andere gedachtegangen. Vaak dacht ik erover na hoe ik mijn leven moest leiden en hoe mooi dat wel niet kon zijn. En zo vlogen de jaren voorbij. Veel ideeën bedacht maar nooit wat uitgevoerd. De ene keer was het grootheidswaanzin en het andere moment waren het gedachten over wie zou mij nu als persoon missen? Ik zag schimmen, werd schuchter en zag het allemaal niet meer zitten. Ik kwam echt in een neerwaartse spiraal terecht, maar als ik de volgende dag wakker werd met een kater, was ik dat weer vergeten. Op een of andere manier ontstond er dan automatisch weer positiviteit en viel het allemaal wel mee.

Op die momenten dacht ik ook dat mijn gebruik wel meeviel. Ik kende genoeg personen die meer dronken en/of snoven dan ik. Ik had het toch goed voor elkaar? Klopt, aan de buitenkant! Maar van de binnenkant maakte ik mezelf kapot. Niet alleen geestelijk maar ook lichamelijk.

Mijn hersenen zijn ook zeker aangetast. Vooral mijn korte termijn geheugen is een probleem: ik ben heel slecht in namen onthouden, (waarvoor mijn excuses) :), kan niet meer hoofdrekenen (waar ik vroeger heel goed in was) en vergeet regelmatig dingen die ik zou doen. Hier heb ik mezelf inmiddels in getraind en dat doe ik nog steeds waardoor dit alles gelukkig weer iets beter gaat. Lichamelijk ben ik er gelukkig goed mee weg gekomen en dat verbaast mij en anderen.

Als ik terug kijk op wat ik in 20 jaar heb gebruikt mag ik van geluk spreken dat ik er nog zo bij loop. Een verslaving overwinnen heeft voor een gedeelte te maken met een andere mindset. Dit lukt niet zomaar en dat lukt ook meestal niet alleen. Als je een clean leven wilt hebben, zul je eerst moeten accepteren dat je een probleem hebt, dat je een ziekte hebt.

Gelukkig zijn er manieren/methodes om hier mee om te leren gaan en dan is een clean leven mogelijk.

1 Reactie to “Column Mark: Hoe denkt een verslaafde?”

  1. Beste Mark,
    Bedankt voor je verhaal. Een verslaafde heeft een onrustige leven zo met al die vragen. Inderdaad ik kom regelmatig mensen tegen die het probleem onderschatten en denken dat het mee valt. Jou is het gelukt om jou probleem te accepteren en oplossingen voor te vinden. Je bent Er een voorbeeld voor vele mensen.
    Graag kom ik met je in contact. Wellicht kun je iets voor ons betekenen als motivatie spreker.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *