Column Hayo: Triest

Een trieste aanblik, de binnenstad op woensdag 18 maart 2020. Een enkele bezoeker, vaak met kind aan de hand, doet een boodschap of loopt rond op zoek naar vertier dat er niet is. Nederland ligt stil, sneller dan verwacht en completer dan verwacht. Zaterdag zagen we nog een redelijk volle binnenstad, zondag kwam de horecasluiting en nu zijn de winkels beslissingen over hun openingstijden aan het nemen. De meeste bedrijven nemen gelukkig sanitaire maatregelen. Schoonmaken en afstand houden. Dat afstand houden is gemakkelijk als er weinig mensen zijn.

Winkels kijken nu serieus of ze ook dicht moeten. Ontwikkelingen gaan snel: de ene na de andere landelijke keten sluit de deuren voorlopig. Dinsdag nog besloten aan aantal grote ketens zoals Zara, Costes, Douglas, Miss Etam, Hunkemöller en een aantal anderen hun tijden aan te passen tot elke dag alleen de middag tot 17.00 uur.

Vanaf vandaag is een aantal winkels helemaal dicht. Daar zitten ook grote lokale bedrijven als Boekhandel van de Velde en Schweigmann Jeugdmode bij. De meeste winkels blijven wel open, vooralsnog… Het kan best zijn dat er alsnog een landelijke winkelsluiting wordt afgekondigd zoals dat ook voor de horeca is gebeurd. Wel is er meestal al sprake van aangepaste tijden.

Bedrijven als HEMA, drogisterijen en ook kleinere bedrijven die voeding verkopen voorzien wel in een behoefte en houden meestal hun gebruikelijke tijden aan. Houd er wel rekening mee dat er vanavond geen koopavond is. Wil je doelgericht een winkel bezoeken, controleer dan eerst even of die open is.

Ik hoop dat we Corona onder de duim krijgen en dat de periode van sluiting niet al te lang gaat duren. Ik wens ondernemers en hun medewerkers veel sterkte! Houd het nieuws in de gaten over de steunmaatregelen waar je gebruik van kunt maken.

Maar vooral: blijf gezond!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *