Column Hayo: Panta Rhei, maar dan wel samen

Alles stroomt, alles is in beweging. De uitdrukking is afkomstig van een Griekse filosoof, ver voor Christus. Zelfs toen al was alles in beweging. Alles verandert continu. Je kunt niet tweemaal in dezelfde rivier stappen: het water is iedere keer anders.

En gedurende de hele Oudheid, middeleeuwen en de eeuwen daarna bewoog het maar door. Beschavingen kwamen op en gingen ten onder. Mensen gingen in steden wonen. We gingen ons organiseren en het leven werd steeds beter!

We deden ontdekkingen, we leerden dingen maken en verkopen, we konden een wasmachine (en een auto!) kopen. Kortom: vooruitgang was een feit.

Alles was in beweging, maar alles werd beter. Moeten we dan nu pessimistisch worden? Is het afgelopen met de vooruitgang en wordt alles nu slechter? Het verhaal gaat dat er nu voor het eerst een generatie komt die het economisch slechter krijgt dan de vorige. Is de welvaart op? Gaan we van crisis naar crisis en is het einde in zicht?

Ik geloof er niets van! Ik zie nog steeds ongelofelijk veel rijkdom in Nederland. Alleen is die niet eerlijk verdeeld en zijn er veel mensen in de problemen. Gelukkig hebben we in Nederland altijd problemen op kunnen lossen er is geen reden waarom dat nu niet zou kunnen. Je moet het alleen wel willen én je moet het samen willen doen. Je moet elkaar wat gunnen. Samen!

Recessie is iets psychologisch, die praat je elkaar aan. Daar kun je elkaar dus ook weer afpraten. Help elkaar door de stroom der dingen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *