Column Hayo Galema: Herfst 2020

2020 is een merkwaardig jaar. Corona laat Leeuwarden haar tanden zien en bijt flink. Een aantal sectoren wordt onevenredig hard getroffen. Bedrijven in de culturele sector, uitgaanshoreca, de evenementensector en veel winkels in de modesector hebben het moeilijk. Thuiswerken scheelt de binnenstad zo’n vijfduizend bezoekers per dag. Het credo om alleen te winkelen en dan alleen als het echt nodig is, nodigt niet bepaald uit tot funshoppen. De aangescherpte regels van nu, begin oktober, leggen ook weer meer druk op de horeca.

Zijn er dan alleen verliezers geweest? Nee, bepaald niet! In Leeuwarden hebben we naar verhouding een goede vakantieperiode gehad, veel toeristische aanloop en gezelligheid met een beetje afstand. Daghoreca kon iets goedmaken en winkels draaiden redelijk. Het leek een beetje terug te gaan naar het oude niveau. Je hoorde zelfs hele positieve verhalen van winkels die producten verkopen die te maken hebben met doe-het-zelf, hobby, interieur, sport en elektronica.

Landelijk gezien geldt: hoe groter de stad, des te groter de terugloop van bezoekers. Door alle maatregelen kochten mensen dicht bij huis of via internet. Het toeristisch bezoek viel helemaal stil en funshoppen deden we ook niet meer. Dat je ooit het advies zou krijgen niet voor je vermaak de stad in te gaan, dat had je ook nooit voor mogelijk gehouden.

De grote winnaars waren wijkwinkelcentra en aanbieders met een goede website. Bij de webaanbieders zitten natuurlijk ook de nodige lokale bedrijven. Maar toch… veel omzet verdampte, we besloten een jaartje langer met onze voorjaarsgarderobe te doen. De terugslag was hard. Maar toen, op Pinkstermaandag 1 juni, mocht de horeca weer voorzichtig beginnen en kwam de sfeer weer een beetje terug in de stad. Juni, juli en augustus hebben een behoorlijk herstel laten zien. Veel toeristen uit Nederland en uit de landen direct om ons heen. Gevulde hotels, huisjes en campings. Op het water in Friesland een drukte zoals ik nog nooit heb gezien. Als Leeuwarden en Friesland hadden we bovendien het imago van een veilige regio waar corona nauwelijks aanwezig was. Dat was toen…

Nu, begin oktober, doen we weer een stapje terug. Ik hoop dat het tijdelijk is, maar ga er tegelijk vanuit dat we de gehele winter nog wel met beperkende maatregelen te maken zullen hebben. Dat betekent natuurlijk niet dat je alleen maar thuis moet blijven. Ondernemers nemen maatregelen en je kunt in heel veel winkels en horeca in de binnenstad veilig terecht. Als je bereid bent rekening te houden met anderen in afstand en hygiëne, dan gaat alles prima!

Ben je bang voor drukte? Kom in de ochtend! In november en december kun je in alle parkeergarages tussen 09.00 en 12.00 uur ’s ochtends gratis parkeren als je met de auto komt.

Eén ding is duidelijk: de binnenstad van Leeuwarden blijft een schitterende plek, met dynamiek, veerkracht en vitaliteit! Laten we werken aan het gezond houden van onze omgeving en duimen dat we over een tijdje weer wat onbezorgder kunnen zijn.

Deze column verscheen begin oktober in de tweede editie van het Winkels Leeuwarden magazine.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *