Column Greetje: Buma

We wisten het al een tijdje en eindelijk is het dan zover: we hebben een nieuwe burgervader. Ruim twee eeuwen geleden stond er ook al eens een Buma aan het roer in Leeuwarden. Hij hield het niet zo lang vol, slechts twee jaar. Hoe zal het Sybrand vergaan? En wat verwachten Leeuwarder ondernemers eigenlijk van hem?

Ik ging op onderzoek uit in mijn netwerk: van elektronicaexpert tot horecaondernemer, van meubelmaker tot kaasboer… verscheidenheid genoeg voor een representatieve uitslag, maar het bleef angstvallig stil…

Natuurlijk zijn we Friezen en staan we bekend als ‘kat-uit-de-boom-kijkers’, maar we zijn toch ook ondernemers? Ondernemen lijkt me lastig als je de kat uit de boom kijkt.

In de vroege ochtend, na de avond van de in veiligheid gestelde finaleplaats van Duncan én de bekendmaking van het burgemeesterschap van Sybrand Buma, werd ik gebeld door NPO radio 2.  Ze wilden wel eens weten wat ik ervan vond en of Buma wat lekkers bij mij kon kopen. Natuurlijk had ik de ‘Duncan-Arcades’ en de ‘Buma-Bollen’ al op de toonbank liggen. Je bent ondernemer of niet.

Maar ja, wat vindt ondernemend Leeuwarden er nu van? Tot dusverre nog niet zo veel en die Buma-bollen… we hebben ze nog steeds. Het is geen topper en aan de reacties van de klant kun je merken dat ook de niet-ondernemers terughoudend zijn.

Een rondgang langs de sociale media van Buma en Crone leert dat Buma wel wat minder zakelijk is dan Crone: naast werk gerelateerde aspecten heeft Sybrand het ook over de Elfstedentocht in 1986 die hij schaatste, terwijl hij 22 jaar later op dezelfde dag bijna de korte broek aan kon. Ook laat hij eens een zonsondergang zien.

Het zou toch leuk zijn als Sybrand Buma ook in zijn ambt van burgemeester die betrokkenheid en sympathie toont. Naast de hardwerkende en soms keiharde zakenmannen en -vrouwen zijn wij, ondernemers, net als hij, ook gewóón mens.

We zullen het zien en let maar op. Nu blijft het nog rustig totdat er iets besloten wordt. Of misgelopen wordt. Verboden wordt. Dan zal heel ondernemend Leeuwarden van de ene op de andere dag opeens vast en zeker een duidelijke mening hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *