CDA in Provinciale Staten werkt aan voorstel subsidie Friese musea

Nadat het Fries Natuurmuseum afgelopen week aankondigde dat er flink gesnoeid moest worden in de activiteiten, is er nu weer hoop voor het museum. Er moet namelijk een onafhankelijk onderzoek komen naar de levensvatbaarheid van de vier grote Friese musea. Het CDA in Provinciale Staten werkt aan een voorstel.

Achter de schermen werken coalitiepartijen FNP en CDA aan een voorstel, nadat ze eerder zeiden dat het geld echt op was. Het subsidiebedrag van vijf ton was volgens het museum niet voldoende om op dezelfde manier door te gaan. Zij hadden hier namelijk zeven ton voor nodig. Nu is er een oplossing bedacht om de vier grote Friese musea toch meer geld te geven. In een eerder onderzoek wees uit dat poppodium Neushoorn structureel te weinig kreeg om de taken uit te voeren. Op basis daarvan kreeg het podium er jaarlijks twee ton bij. 

Wieke Wiersma heeft aangegeven het noodzakelijk te vinden dat de musea extra geld ontvangen. Dit omdat de musea een depotfunctie hebben, aangezien zij onder andere het culture erfgoed beheren.

Normaal gesproken zouden de coalitiepartijen de motie samen schrijven en indienen. Echter was VVD-statenlid Marten Dijkstra niet instaat om het voor zich te houden. Hij meldde namelijk tijdens een discussie over de stikstofproblematiek dat er extra geld zou moeten komen voor de Friese musea. 

Bron: LC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *