Burgemeester Sybrand Buma schrijft brief aan inwoners Leeuwarden

De burgemeester van Leeuwarden, Sybrand Buma, heeft een openhartige brief geschreven, gericht aan alle inwoners van Leeuwarden. Je leest hem hieronder. Wil je hem liever in het Fries lezen? Ga dan naar de website van de Gemeente Leeuwarden, waar beide brieven te lezen zijn. Naast de brief vind je hier ook meer informatie over het coronavirus in Leeuwarden en de impact ervan.

De brief:

Beste inwoners van de gemeente Leeuwarden,

Gisteren heeft het kabinet nieuwe aanvullende maatregelen genomen om het coronavirus in te dammen. Maatregelen die diep ingrijpen in ons dagelijks leven. Vandaag zijn we wakker geworden in een stille gemeente.

Ons dagelijks leven is ontregeld. Alles wat op een gewone maandag zo vanzelfsprekend was is dat nu niet meer. Mensen kunnen niet naar hun werk, ondernemers hebben geen inkomsten meer, kinderen zitten thuis omdat de scholen dicht zijn. Lekker sporten, genieten van een museum, ontspannen in een café: het is er allemaal even niet bij. En dit zal allemaal de komende tijd zo blijven.

Er zijn ook velen die in deze tijd juist extra hard moeten werken. Ik denk in de eerste plaats aan de mensen in de zorg die de patiënten verzorgen. Maar ook de mannen en vrouwen van de politie op straat en de velen die achter de schermen paraat staan om de crisis het hoofd te bieden.

Fryslân en Leeuwarden hebben een hechte mienskip. Dat hebben we laten zien tijdens hoogtepunten zoals de Culturele Hoofdstad. Met de reuzen kwamen honderdduizenden naar onze stad. De straten en pleinen waren overvol. Maar nu de stad en de dorpen stil en leeg zijn zal de mienskip zich pas echt moeten bewijzen. Door op elkaar te letten, door om te zien naar elkaar en hulp te bieden waar nodig.

Als je jezelf wel redt, denk dan aan onze ouderen en andere mensen die kwetsbaar zijn. Als bezoek niet verstandig is hebben we vandaag de dag dankzij internet gelukkig meer mogelijkheden dan ooit om regelmatig contact te hebben en elkaars gezicht even te zien.

Ik zie mooie initiatieven ontstaan. Op Twitter bieden mensen aan om boodschappen te doen voor wie binnen moet blijven. Ouders die thuisblijven bieden via appgroepjes opvang aan voor de klasgenootjes van hun kinderen. Buren kloppen bij elkaar aan om te vragen of alles goed gaat. Dat is hartverwarmend.

De hoofdzaak is dat we het virus bestrijden. Daar kunnen we allemaal aan bijdragen. Het is daarom erg belangrijk om de volgende adviezen te blijven opvolgen. Ze zijn eenvoudig, maar ze helpen echt:

  • Was je handen regelmatig met water en zeep
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes
  • Geen handen schudden
  • Blijf thuis als je verkouden bent, zelfs al gaat het om lichte klachten
  • Hoor je tot een risicogroep? Mijd dan het openbaar vervoer en grote groepen

Ben je ziek? Ga dan niet naar de huisarts, maar neem telefonisch contact op.  

Het komt erop aan verstandig en verantwoordelijk te handelen. Volg dus de adviezen van het RIVM en de GGD. Raadpleeg bij twijfel als eerste de websites van deze organisaties.

Hoe lang het allemaal gaat duren weet ik niet. In ieder geval zullen de komende weken niet altijd makkelijk zijn. Maar ik weet ook dat we samen veerkrachtig genoeg zijn om dit aan te kunnen. Zolang we elkaar helpen en steun  bieden aan iedereen die dat nodig heeft.

Veel sterkte en hartelijke groet,

Sybrand Buma

Burgemeester van de gemeente Leeuwarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *