(Bio)logische keuze

biologisch is logisch leeuwarden

Is biologisch veel duurder dan ‘normale’ voedsel?

We zien ze steeds vaker: biologische producten. Biologisch eten is in principe niet gezonder dan ‘normale’ producten, wel heeft de productie ervan minder impact op het milieu. Als je op je portemonnee let, kies je misschien minder snel voor biologische producten, aangezien die vaak duurder zijn. Of is dat inmiddels een fabeltje?

Arbeidsintensief

Als je goed om jezelf en je omgeving wilt passen, valt de keuze sneller op biologische producten. Om het te produceren wordt er minder tot geen gebruik gemaakt van kunstmatige bestrijdingsmiddelen en heb je minder te maken met ‘plofkip’. Als je op dierenwelzijn, biodiversiteit en natuur wilt letten, zijn biologische producten een goede keuze. Gevolg is wel dat het produceren arbeidsintensiever is, en daardoor meer geld kost.

Denk om je gezondheid

In zekere zin zou biologisch ook gezonder moeten zijn. Je krijgt minder gif en antibiotica binnen doordat groenten onbespoten zijn en dieren op een natuurlijke manier groot zijn geworden. Toch is (nog) niet aangetoond dat biologisch voedsel daadwerkelijk gezonder is dan niet-biologisch voedsel. Nu lijkt het erop dat biologisch eten geen direct positief gevolg voor jezelf heeft, maar is dat wel zo?

Dure A-merken

Biologische producten worden namelijk steeds goedkoper. Waren de producten vijf jaar geleden gemiddeld nog twee keer zo duur als reguliere producten, is dat vandaag de dag zo’n 63 procent. Echter komen biologische producten lang niet alleen meer van ‘dure’ biologisch merken. Ook in de huismerken van de grote supermarktketens maakt biologisch een opmars. Met als gevolg dat een sloot aan producten nu goedkoper is dan de reguliere A-merkproducten. Dat heeft natuurlijk direct positieve gevolgen voor jezelf!

Denk minder aan je portemonnee

Eten kun je natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Koop je bij de Aldi of de Lidl, dan ben je vaak goedkoper uit dan bij Jumbo of Albert Heijn. Het voordeel is wel dat in alle gevallen er biologische producten te koop zijn. De geringe impact op het milieu geeft bij biologisch de doorslag. Je gezondheid in zeker zin ook. Nu is gebleken dat biologisch steeds goedkoper wordt, is de portemonnee niet meer doorslaggevend in de keuze biologisch links te laten liggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *