Advies voor een goede cappuccino op de Nationale Cappuccinodag!

Vandaag, 8 november, is het de Nationale Cappuccinodag. Een cappuccino is niet eenvoudig om te maken. Dat weten ze bij DutchBeans ook en ze geven je daarom een aantal handige baristatips voor een heerlijke cappuccino. En houd je van foto’s maken en delen? Maak dan vandaag een foto van jouw cappuccino met wellicht een mooi figuurtje in de melk met #cappuccinoday.

Het barista-advies van DutchBeans:

De hippe barista vandaag de dag zet de lekkerste koffie of cappuccino en dat wil jij thuis toch ook?
Heb jij thuis een volautomaat koffiemachine en wil je toch de lekkerste koffie uit jouw machine halen? Begin dan uiteraard altijd met goede ingrediënten. Wij gebruiken in een volautomaat vaak de Craft Coffee Subtiel 214 van DutchBeans één van onze vers gebrande Premium koffies. Maar gebruik jij nou een volautomaat koffiemachine of een espressomachine, vergeet niet dat de instellingen van jouw machine en molen het meest bepalend zijn!

Grover & fijner

Voorbeeld 1. Vul eens een trechter met kiezelstenen en schenk hier water overheen. Het water zal vrij snel tussen de stenen doorgaan. Vul nu dezelfde trechter met zand (fijn gemalen koffie) en herhaal het water schenken. Je zal zien dat het water er veel langer over doet.

Dit effect werkt hetzelfde bij grover malen en fijner malen. Hoe langzamer het water door de gemalen koffie gaat, hoe meer tijd het water heeft om smaak mee te nemen. Ons advies is daarom altijd eerst de koffiemolen van de machine één stand fijner te zetten dan de middelste stand te zetten en van daaruit op basis van smaak de maling aan te passen. Vaak kan het afstellen van de koffiemolen dicht bij het bonenreservoir. Richting kleine stip is fijner (meer smaak en ook meer bitters), de grotere stip is grof (milder en minder bitter).

Hoeveelheid gemalen koffie

Voorbeeld 2. Vul dezelfde met de helft meer zand (fijn gemalen kiezelsteen) en herhaal het water schenken. Je zal zien dat het water er nu nog veel langer over doet, doordat de af te leggen weg verlengd is.

Door meer en/of minder koffiebonen te doseren kun je ook de uiteindelijke smaak van jouw espresso, koffie en ook cappuccino sterk beïnvloeden. Meer gemalen koffie zorgt voor meer smaak en bitters en andersom. Grote kans dat dit op jouw koffiemachine makkelijk in te stellen is door middel van digitaal het ‘gewenste aantal boontjes’ aan te geven. Deze functie zorgt ervoor dat iedereen zijn eigen smaak kan bepalen, zonder steeds de maling te hoeven veranderen. Meer koffie malen is meer smaak!

Hoeveelheid in de kop

Voorbeeld 3. Vul 2 glazen met evenveel ranja en vul één glas met 100ml water en één glas met 200ml water. Het verschil in smaak is voor iedereen wel in te denken.

De hoeveelheid water die we instellen per gewenste koffie beïnvloedt ook de smaak heel sterk. Gaan we uit van eenzelfde hoeveelheid gebruikte koffie (bijvoorbeeld 8 gram) en de gewenste drank dan wordt dit inzichtelijk.

1 espresso => 30ml
1 koffie / lungo => 90ml

Temperatuur

Voorbeeld 4. Een vieze was draaien op 30℃ of op 90℃. Waar verwijder je meer vuil mee? Hoe warmer het water, hoe meer stoffen uit de vieze was oplossen, waardoor de was schoner wordt

Het oplossen van deeltjes koffie in heet water wordt ook wel extractie genoemd. Hoe warmer het water, hoe meer extractie. Meer extractie is meer smaak, maar ook meer bitters (sterker). Uiteraard is het voorverwarmen van het kopje minimaal net zo belangrijk voor de eindtemperatuur. Geniet van je heerlijke koffie!

Bekijk hier ook een leuke video van Peter van DutchBeans hoe je een goede cappuccino maakt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *