Stelling: Ik wil dat het vaccinatiepaspoort wordt ingevoerd

Als het aan het kabinet ligt, kunnen we deze zomer gewoon op vakantie, maar… wel met een vaccinatiepaspoort. Het idee is dat Nederlanders vanaf 21 juni kunnen reizen met het zogenoemde ‘Digitaal Groen Certificaat’, dat in heel Europa geldig is.

Minister Hugo de Jonge is van mening dat het vaccinatiepaspoort niet alleen te gebruiken is om te reizen naar het buitenland, maar ook in Nederland zelf gebruikt kan worden voor het bezoeken van bijvoorbeeld festivals, musea en sportwedstrijden. Hiermee lijkt het verplicht te worden om je te laten vaccineren, omdat je anders nergens meer naar toe kan, maar dat is niet het geval. Het Digitaal Groen Certificaat bestaat namelijk uit een QR-code op je telefoon waarmee je kan bewijzen dat je gevaccineerd óf negatief getest bent, maar let op; dit kan wel verschillen per land.

In de speciale CoronaCheck-app komen twee QR-codes: een binnenlandse code die als testbewijs geldt en een buitenlandse code om mee te reizen. Voor de mensen die geen smartphone hebben of een digitaal bewijs niet veilig genoeg vinden, is het straks ook mogelijk om via www.coronacheck.nl een papieren paspoort aan te vragen.

Of je na een vaccinatie dan helemaal niet meer besmettelijk bent? Want als je nog wel besmettelijk bent na de vaccinatie, wat voor zin heeft het vaccinatiepaspoort dan? Voor het antwoord op deze vraag wacht het kabinet nog op advies van de Gezondheidsraad. Uit een eerste onderzoek blijkt in elk geval wel dat de kans op overdracht bij gevaccineerde mensen minder groot is dan bij mensen die nog niet het vaccin hebben. De besmettelijke periode is namelijk een stuk korter en gevaccineerde mensen hoesten en niezen minder, waardoor de kans op overdracht kleiner is.

Bron: AD

1 Reactie to “Stelling: Ik wil dat het vaccinatiepaspoort wordt ingevoerd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *