Hoe blijf je fit tijdens de coronacrisis? Chris Douma van Fit Fryslan geeft tips!

Nu we met zijn allen veel meer thuiswerken is het aantal stappen dat we zetten enorm gedaald. We staan op en lopen naar ons bureau en van ons bureau terug naar bed. Misschien halen we nog even de dagelijkse boodschappen, maar bij zo’n duizend stappen houdt het al snel op. Dat terwijl we per dag tienduizend stappen moeten zetten… Hoog tijd voor wat fitness-tips! Chris Douma, mede-eigenaar en oprichter van Fit Fryslan, weet raad.

Tijdens de eerste coronagolf moest zijn sportschool een lange tijd dicht. Om zijn leden een beetje tegemoet te komen, mochten zij bijvoor­beeld gewichten, halters en apparatuur lenen. Als je dit leest en de sportscholen moeten vanwege corona­maatregelen weer dicht: bij Chris mag je in dat geval weer apparatuur lenen! “Als er beperkingen zijn vanuit de overheid en je kunt niet sporten, kunnen mensen hier gewoon spullen lenen.”

“Probeer elk uur even tien minuten te lopen, drie rondjes om het huis of zoiets”

Met de apparatuur geeft Chris dan wat trainings­schema’s mee. Ook heeft hij met zijn medewerkers wat lessen opgenomen. “Die staan op Facebook en daar kunnen niet-leden ook gebruik van maken”, vertelt Chris. Dat is overigens ook zijn volgende tip: zijn handjevol lessen op Face­book. “Mensen kunnen natuurlijk zelf ook gewichten kopen en lessen op internet opzoeken, want sinds de eerste golf is YouTube overspoeld met sportles­sen! We hebben ook in het park hier in de eerste drie maanden van de eerste golf een route uitgezet met allerlei oefeningen die je zelf kon doen. Mensen konden dat heel erg waarderen, dat sloeg echt aan. Ook onder niet-leden! Dat was wel erg grappig.”

Het leven ‘makkelijker’ maken

Tegenwoordig worden huis­houdelijke apparaten steeds slimmer. Chris is daar niet zo’n voorstander van, geeft hij toe. “Rust roest! Dat merk je ook tijdens de coronacrisis. Veel leden komen naar mij toe met rug-, nek- en schouderklachten door het thuiswerken. In plaats van voor de klas te staan, zitten ze nu de hele dag in een statische houding achter de computer. Probeer om elk uur eventjes tien minuten te lopen, ga voor mijn part even drie rondjes om het huis zodat je die spieren weer los krijgt! Denk ook niet te makkelijk. Pak eens wat min­der vaak de auto of elektrische fiets. Gebruik je lichaam.”

Vergeet je vaak om na elke vijftig minuten even te wan­delen? Investeer dan in een smartwatch. Naast herinne­ringen om te bewegen kun je bijvoorbeeld ook je sportieve activiteiten, je waterinname, je slaap en andere belang­rijke statistieken bijhouden. Dat kun je zo duur maken als je zelf wil: een smartwatch van Fitbit kost al gauw rond de honderdvijftig euro, maar voor een paar tientjes heb je een smartwatch van Xiaomi, een bekend Chinees merk. Ook gratis apps van bijvoor­beeld de Hersenstichting kun je op je telefoon instal­leren en daarnaast komen de meeste telefoons met een alvast geïnstalleerde fitness-app.

Voeding en de balans vinden

Mensen die normaal gespro­ken veel bewegen in een fabriek of bijvoorbeeld voor de klas staan, maar nu niets doen, kunnen het beste ook hun voeding aanpassen. “Vooral koolhydraten zijn belangrijk om aan te passen. Dat zit in zetmeelproducten als brood, koekjes, pasta en chips. Ook suikers kun je minderen. Neem eens twee of drie aardappels in plaats van zes. Omdat je veel minder beweegt, verbrand je minder en honderd gram aardappelen is toch al gauw een half uur bewegen. Pro­beer die balans te vinden! Ik ben een echte bourgon­diër en eet graag lekker, en veel. Door al mijn lessen die ik geef, wordt dat weer gecompenseerd. Als ik dat niet deed, zou ik echt dichtslibben. Apps van het Voedingscentrum helpen je om bij te houden hoeveel en wat je hebt gegeten! Zo kun je echt de balans vinden.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *