Tresoar en het Oldehoofsterkerkhof: het nieuwe culturele cluster

Of je nou een fijne studieplek zoekt, informatie nodig hebt voor een schoolproject of gewoon geïnteresseerd bent in Friese geschiedenis: vroeg of laat krijg je wel eens met Tresoar te maken! Directeur Bert Looper vertelt over Tresoar, maar ook over de toekomstplannen om het gebied rondom het Oldehoofsterkerkhof op de kaart te zetten.

“Ik wist al sinds mijn elfde dat ik archivaris wilde worden, dus heel mijn leven staat al in het teken van archieven, geschiedenis en cultuur. Na mijn studie middeleeuwse geschiedenis in Groningen heb ik de archiefschool gevolgd en gewerkt als stadsarchivaris van Den Bosch, Zutphen en Zwolle. Dertien jaar geleden, in 2007, werd ik gevraagd om mee te doen aan de selectieprocedure voor mijn functie en ik heb geen moment getwijfeld. De Friese cultuur, literatuur en geschiedenis heeft mij altijd geboeid.”

Ruim kijken (en ruim denken)

“Ik ben heel tekstueel begonnen. Het is fantastisch om een middeleeuws document uit het depot te halen en je er in te verdiepen. Er opent zich dan een hele nieuwe wereld! De laatste tien, twintig jaar is het veel meer visueel geworden en besteden we veel aandacht aan kunst. Zo hebben we een aantal jaar geleden Oud-Friese rechtsteksten uit de dertiende eeuw, die bekend staan als zeer poëtisch, aan het literaire veld gegeven met de opdracht om nieuw werk te maken, geïnspireerd door de oude teksten.”

“Ook hebben we eens een kunstenaarscollectief naar IJsland gestuurd met de opdracht om zich te laten inspireren door IJsland en de relatie met Fryslân. Op dat soort manieren zijn wij veel bezig. Zo leg je niet alleen de informatiewaarde open, maar ook de artistieke waarde van de archieven. Zo ruim kijken en zijn wij. In de afgelopen tien jaar hebben we een aantal nieuwe publieksfuncties ontwikkeld, maar we zijn ook bezig om een situatie met een open depot te creëren. Zo kunnen we mensen meenemen in onze magazijnen en laten zien hoe een archief functioneert.”

Het volgende culturele cluster

“In Leeuwarden hebben we drie culturele clusters: de Blokhuispoort, het Zaailand en het gebied rondom het Oldehoofsterkerkhof. Met zo’n tien kleinschalige culturele presentaties hebben we hier echt een cluster dat nog niet genoeg herkend wordt in, maar ook rondom de stad. In 2021 starten we daarom de campagne Buorlju. Het is een vreemd woord, maar het is Fries en betekent ‘buren’. Wij zijn buren van elkaar en gaan samen de buurt een beetje optuigen. De campagne wordt, denk ik, onze bijdrage aan de ontwikkeling van Leeuwarden.”

“Wij hebben natuurlijk een enorme informatiefunctie. Die is ooit onze basisfunctie geweest, maar daaromheen hebben wij nu allerlei zijtakken van presentaties en producties ontwikkeld met verschillende doelgroepen die elkaar niet raken. Dat is ons sterke, maar ook ons zwakke punt. We blijven een hoogdrempelig instituut en je moet ook even iets doen om in de collecties te kunnen doordringen.”

“De Friese cultuur, literatuur en geschiedenis heeft mij altijd geboeid”

“Wat ik interessant vind, en wat de reden was om OBE te ontwikkelen, is de samenwerking zoeken met totaal andere doelgroepen. In 2022, bij het volgende culturele festival, stellen we OBE beschikbaar aan makers in de stad. Je komt namelijk niet zomaar een museum binnen en een galerie vinden is ook lastig. Het gebouw is niet van ons, maar van iedereen.”

Beeld- en spraakherkenning

“In de toekomst gaan we verder digitaliseren en investeren in zoektechnologie als beeld- en spraakherkenning. We zijn ook bezig met de vraag om informatie op een duurzame manier te kunnen bewaren. Uiteraard gaan we dus ook bezig om onze organisatie en het culturele gebied rondom het Oldehoofsterkerkhof te ontwikkelen. Een grote stad heeft verschillende hotspots en ik denk dat wij volop bezig zijn om de stad daarin te voorzien en de volgende te worden. We werken er in ieder geval hard aan.”

“Tresoar is, qua gebouw, een belangrijke ontmoetingsplek in Leeuwarden. We zijn de universiteitsbibliotheek van Fryslân en door studenten ontdekt als gebouw waar je zowel ’s avonds als in het weekend terecht kunt. Als ontmoetingsplek zijn we dus erg ontwikkeld. Volgend jaar willen we een terras aanleggen op de zonzijde van ons gebouw, zodat we echt The place to be worden. Dat geldt ook voor OBE. Het gebouw is gratis toegankelijk, waardoor mensen laagdrempelig kunnen kennismaken met kunst en cultuur. Op die manier proberen wij onze fysieke plek in de stad waar te maken.”

Boterhoek 1, 8911 DH Leeuwarden
058 789 0789, tresoar.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *