Kun jij ieder jaar niet wachten tot het haringseizoen definitief van start gaat? Hang jij al dagen met je hoofd achterover en oefen je de ‘haring hap’ methode? Dan zul je vast dolblij worden van het feit dat haring niet alleen superlekker is, maar ook nog eens ontzettend gezond.
‘Haring in het land, dokter aan de kant.’ Het oude gezegde is geen hol rijmpje, want haring vormt – evenals vis in het algemeen – vormt een rijke bron van voedingsstoffen. Zo zijn de eiwitten die in vis voorkomen van hoge kwaliteit en hebben een gunstig effect op onze spieren, organen, ons zenuwstelsel en de samenstelling van ons bloed.
Rijk aan omega-3
Het vet van de haring bestaat voor een voornaam deel uit onverzadigde vetzuren (omega-3). Deze vetzuren verlagen het cholesterolgehalte in het bloed en verlagen het risico op hart- en vaatproblemen. Ook zijn er aanwijzingen dat de vetzuren dementie helpen voorkomen en de kans op diabetes mellitus verkleinen. Daarnaast zijn de vetten van belang voor de ontwikkeling van de hersenen. De vetten dragen bij aan het goed functioneren van de wanden van hersencellen. Bij twee haringen per week heb je dagelijks aanbevolen hoeveelheid omega-3 vetten van 450 mg al binnen. En als je ze vaker eet kan dat geen enkele kwaad.
Overigens zijn andere vette vissen die rijk aan omega-3 vetzuren bijvoorbeeld zalm, makreel en sardines
Voedingswaarden haring
Per 100 gram bevat haring gemiddeld de volgende voedingsstoffen:
- 16 gram vet*
- 18 gram proteïne (eiwitten)
- Een reeks vitaminen: A1, B1, B2, B6, B12, C, D en E.
- Calorieën per 100 gram: 222 kcal / 932 kJ
- Het vetgehalte varieert en hangt mede af van het moment van de vangst.
(Bron: Telegraaf)