Heb je wel eens in De Bak gezeten? Tijdens een vrijmibo, de kerstmarkt vorig jaar, of de brunchmarkt Smûk en Smikkel, of bij een live-uitzending van Omrop Fryslân, of om je bestelling bij de Streekboer op te halen, of om te genieten van het ‘3-cellen-menu’? Nee? Wel mijn bovenste beste brave burger, dan valt er voor jou nog heel wat te beleven in de huiskamer van de oude gevangenis Blokhuispoort. Reuring en gekkigheid willen ze, Wini Weidenaar en Hotze Bouma, twee van het bezige team achter Café de Bak.
Het café is drie jaar geleden ontstaan uit een kantine. Toen ze er een café van konden maken, was het hek van de dam. Al snel werd De Bak bemand door een hechte groep die de vrijdagmiddagborrel weer nieuw leven inblies. En dat bleef niet onopgemerkt. Het werd steeds drukker in Café De Bak. “Op een gegeven moment wilden we meer doen, want de ruimte die we kunnen benutten spreekt tot de verbeelding en leent zich perfect om te delen en te verbinden.”
Ze zijn ervan overtuigd dat Leeuwarden een dynamischer horeca krijgt als ondernemers meer met elkaar samenwerken. Hotze Bouma: “Het gaat steeds beter, maar samenwerkende horeca blijft lastig. Gelukkig zijn er genoeg voorbeelden dat het makkelijk kan. Het 3-cellen-menu dat we samen met restaurant Eindeloos doen, is een mooi voorbeeld. En voor de festivals en events die hier worden georganiseerd, worden regels opgesteld en duidelijke afspraken gemaakt. Dat werkt prima.”
Volgens Wini lenen de pleinen zich perfect als podium voor tal van initiatieven. De Streekboer is zo’n initiatief. Een stel jonge ondernemers heeft een goed idee: afhaalpunten met kramen waar je bij de boer de producten ophaalt die je online bij destreekboer.nl hebt besteld. Het plein bij Café De Bak is nu zo’n afhaalpunt. Elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur kun je je bestelling afhalen en een praatje maken met de boer zelf. Genoeg te doen dus. Aan de bak!