Het voormalig postkantoor op de Tweebaksmarkt herbergt tegenwoordig hotel en grand café Post-Plaza. Het is een historisch decor waar mensen slapen, eten, werken, drinken en genieten. Is het je al eens opgevallen dat ze er heerlijke koffie hebben? En dan niet zomaar koffie: de bonen branden ze namelijk zelf tot twee smaakvolle melanges.
Meesterbrander
Het branden van koffiebonen is een complex proces en de kennis en kunde die erbij komen kijken heb je niet in een dag geleerd. Meesterbrander Jesse Fennema is gecertificeerd en heeft de kneepjes van het vak geleerd door ervaring en het volgen van een opleiding. In het verleden werkte hij als barista bij onder andere Doozo, DE en Vinny en Jo, maar hij was nieuwsgierig naar het proces dat vooraf gaat aan het maken van een espresso. Als meesterbrander overziet hij het gehele brandproces en heeft hij twee koffiemelanges ontwikkeld voor Post-Plaza: Wobbe (sterk) en Tjibbe (mild)
Kwaliteit en Kwantiteit
Bijna dagelijks kun je Jesse aan het werk zien, je kunt namelijk gewoon even een kijkje nemen in de koffiebranderij. Per keer brandt hij zo’n 6 kilo koffiebonen. In gewicht gaat er wel wat verloren, aangezien er tijdens het brandproces veel vocht wordt onttrokken aan de bonen. Het proces duurt zo’n 15 minuten, waarna hij met de volgende lading begint. In het kader van kwaliteit, maar ook zeker veiligheid, is Jesse altijd bij de machine aanwezig. Elke branding is namelijk uniek en door bij te sturen zorgt hij voor continuïteit in de kwaliteit van de koffie. Naast het branden checkt hij dagelijks de voorraad, zodat het grand café nooit te kort komt of juist teveel heeft. Verse koffie is natuurlijk het lekkerst.
Meer in de maak
De gebrande bonen worden dus in het grand vafë gebruikt, maar je kunt ook een zak voor thuis kopen. Verder nemen er ook lokale ondernemers de koffie af. Naast de koffie heeft Post-Plaza ook een eigen biertje: Knilles, vernoemd naar architect Cornelis Hendrik Pater, ontwerper van het voormalig postkantoor. Het is een IPA met toevoeging van de eigen gebrande Raja Komodo koffieboon en is gebrouwen door brouwerij De Kroon uit Leeuwarden. Ook het biertje drink je in het grand café of kun je kopen voor thuis. In de toekomst kunnen we nog veel meer verwachten op het gebied van koffie. Zo is Jesse nu bezig met 2 melanges in het teken van 2018. Loop dus de volgende keer dat je in Post-Plaza bent gerust even bij Jesse langs voor het verhaal en het proces achter jou bakje koffie en de ontwikkeling van de toekomstige melanges.