Anne&Max Leeuwarden: een half jaar vol geluksmomenten
26 juni 2025 26 juni 2025
Toen Marloes en Toon zes maanden geleden de deuren openden van hun Anne&Max-vestiging in hartje Leeuwarden, wisten ze één ding zeker: dit moest een plek worden waar mensen zich thuis zouden voelen. Dat is gelukt. Inmiddels zijn er vaste gezichten, gedeelde verhalen en een zonnig terras dat uitnodigt tot blijven zitten. Tijd om terug te blikken én vooruit te kijken.
Boven verwachting
Beide ondernemers komen uit een andere branche, maar hebben wel een horecaverleden. “Het bloed kruipt waar het niet gaan kan,” zegt Marloes als ze vertelt dat ze haar baan als vestigingsmanager bij een uitzendbureau stopte om voltijd horecaondernemer te worden. Marloes is het gastvrouwschap niet verleerd. Samen met Toon zetten ze een knaller van een eerste half jaar neer. Dat blijkt wel uit de hoge recensies, lovende kritieken en terugkomende gasten. “Het eerste half jaar is boven verwachting geweest,” licht Marloes toe, “zeker als je kijkt naar hoeveel mensen ons al hebben bezocht én zijn teruggekomen.”
“Mijn geluksmoment is hier binnenkomen en zien dat gasten echt genieten van de sfeer.”
Locatie
De locatie bleek in de praktijk nóg mooier dan gedacht. “Toen we aan het opbouwen waren, zaten de ramen nog dichtgeplakt. Pas toen ze open gingen, zagen we wat voor uitzicht we eigenlijk hadden,” vertelt Toon. “Hier op het Naauw gebeurt van alles. Er zitten meerdere horecazaken en er is veel variatie in het publiek en de passanten. Dat maakt het levendig. Er is ook een leuke samenwerking met andere ondernemers in de straat. Samen proberen we hier echt iets moois van te maken.”
Of ze het nog een keer zouden doen, hoeven we niet te vragen. Aan tafel zitten twee glunderende ondernemers die trots zijn op wat ze neergezet hebben. En dat mag ook wel; de zaak draait als een tierelier. Maar wat zouden ze anders doen als ze het afgelopen half jaar nog eens mochten overdoen? Marloes: “Ik merk dat ik snel resultaat wil, dat dingen eigenlijk voor mij direct af moeten. Ik zou mezelf vertellen dat sommige dingen gewoon tijd nemen om hun weg te vinden.”
Onbezorgd geluk
Anne&Max wil een huiskamer zijn voor haar gasten en kleine momenten van onbezorgd geluk creëren. Die missie klinkt niet alleen mooi, maar leeft ook in de praktijk. “Mijn geluksmoment? Hier binnenkomen en zien dat mensen echt genieten van de sfeer,” vertelt Toon. Marloes voegt toe: “We hebben zó’n fijn team. Ook als het druk is, loopt alles gewoon door. Zelfs als ik even uit de bediening ga om iemand te begroeten. Collega’s ondersteunen elkaar, nemen initiatief. Dat is bijzonder om te zien.”
Ook onder de gasten ontstaan geluksmomentjes. Marloes: “Een stel dat voor het eerst met hun baby naar buiten ging, koos ervoor om bij ons te zitten. Dat blijft bijzonder.” En het contact met vaste gasten levert bijzondere verhalen op. “Een gast vertelde hier dat hij op date gaat, later komt hij terug om te laten weten hoe leuk het was,” lacht Marloes. “Dat zijn zulke bijzondere vertrouwensmomenten. Ik ben nieuwsgierig van aard, dus ik maak vaak een praatje met mensen. Zo bouw je echt een band op.”
“We zijn zoveel meer dan alleen koffie.”
Klaar voor de zomer
Sinds april beschikt Anne&Max over een eigen terras, en dat heeft de zaak letterlijk en figuurlijk naar buiten gebracht. “Het is een totaal andere dynamiek,” zegt Marloes. “Je trekt een nieuw publiek aan – mensen die op zoek zijn naar een fijne plek in de zon of gewoon even willen zitten tijdens het winkelen.”
Aan de uitstraling is duidelijk zorg besteed. Langs de gevel staan kleurrijke tafels en stoelen, een knipoog naar de vrolijke winkel van de buurvrouw. Op de brug is het strakker ingericht, met een moderne look. Toon: “We hebben goed nagedacht over comfort en uitstraling. En vanaf medio mei is er altijd wel ergens zon en schaduw op het terras.”
Met het terras kwam ook een verbreding van het aanbod. “Mensen denken bij Anne&Max vaak aan koffie en ontbijt, maar we zijn er de hele dag. We hebben heerlijke huisgemaakte ijsthee, en ja – we schenken ook alcohol. Daar is nog niet iedereen van op de hoogte,” zegt Marloes lachend. “Met het terras willen we dat nog meer laten zien: we zijn zoveel meer dan alleen koffie.”
Lowlander
Met de zomer voor de deur maakt Anne&Max zich op voor een nieuw hoofdstuk. Eén van de highlights wordt de samenwerking met het Nederlandse biermerk Lowlander. “Dat past zó goed bij wie we willen zijn,” zegt Marloes. “Lowlander spreekt de nieuwe generatie aan, mensen die wél een goed drankje willen, maar niet per se laveloos op het terras willen zitten. Het gaat om genieten, bewust kiezen. Daar sluiten wij ons volledig bij aan.”
Lowlander brouwt bier met botanicals; kruiden, specerijen en fruit, om natuurlijk smaakvolle dranken te creëren. Elk bier heeft een uniek smaakprofiel: van fris en fruitig tot kruidig en bloemig, en alles daartussenin. Zo is er altijd een Lowlander die past bij jouw stemming, smaak of moment van de dag.
Juist daarom past Lowlander perfect bij Anne&Max. Hun biologische, dagverse menukaart en liefde voor pure, eerlijke smaken sluiten naadloos aan bij de botanische bieren. Of je nu komt voor een uitgebreide lunch, een gezond ontbijtje of een borrelmoment in de middag: er is altijd een passend gerecht én een bijpassend (alcoholvrij) Lowlander biertje te vinden.
Meer dan alleen smaakvol bier.
Lowlander voelt zich verantwoordelijk voor de natuur die ons inspireert. Daarom brouwen ze op een manier die zoveel mogelijk teruggeeft aan de wereld om ons heen. Van het hergebruiken van sinaasappelschillen uit de horeca tot het ondersteunen van natuurherstelprojecten.
Zo laten ze zien dat je ook met iets simpels als een goed glas bier een positieve impact kunt maken. Samen met partners zoals Anne&Max, die ook bewust kiezen voor kwaliteit en duurzaamheid, bouwen we stap voor stap aan een groenere, smaakvollere wereld.
Het begin
Zes maanden Anne&Max Leeuwarden liggen inmiddels achter hen. Een periode vol geluksmomenten, drukte, gezelligheid en groei. En aan hun energie te zien, is dit nog maar het begin.