Ambacht in de achtertuin: Zelf pizza bakken is de trend van deze zomer

Ciao Mario! De iconische uitspraak uit menig pizzafilm wordt steeds vaker werkelijkheid in Leeuwarder achtertuinen. Want waar we vroeger de barbecue alleen in de zomer aanstaken, groeit nu een nieuwe trend gestaag door: zelf pizza bakken. Volgens Raimon van ’t Hek, eigenaar van All Smoke BBQ in Leeuwarden, is de belangstelling enorm.

“We merken het vooral aan de populariteit van onze workshops,” vertelt hij. “De data die beschikbaar zijn, zitten weken van tevoren al vol.” Ook de maandelijkse pizza-avonden – elke eerste donderdag van de maand – zijn steevast een succes. Dan verandert het koopavondcafé van All Smoke in een waar pizzaparadijs. Bij elke pizzaoven of BBQ komt een gratis workshop. Natuurlijk houdt Raimon wel een aantal plekjes vrij voor degenen die net een aanschaf hebben gedaan.

Pizza bakken in stijl

Wie thuis zelf aan de slag wil, heeft bij All Smoke BBQ keus uit een indrukwekkend assortiment ovens en accessoires. Neem bijvoorbeeld de Gozney Tread, een compacte, avontuurlijke oven van nog geen 20 kilo. “Je neemt ’m zó mee naar de camping of naar het park,” legt Raimon uit. De oven werkt op gas, is binnen 20 minuten op temperatuur en staat bekend om zijn typerende ‘pantervlekken’ op de pizza – het resultaat van een uniek verbrandingsmechanisme per land.

Voor de serieuze pizzabakker is er de Gozney Dome. Deze krachtpatser werkt op hout of gas, bereikt temperaturen tot 500 graden en beschikt over een digitale thermometer én twee geïntegreerde vleessensoren. “Met de Dome heb je volledige controle,” zegt Raimon. “Dit is het echte werk.”

Een ander bijzonder model is de Brasa. Deze low-tech oven werkt puur op hout en heeft 40 tot 60 minuten nodig om op te warmen, maar houdt zijn hitte vervolgens lang vast. “Het is een meer ambachtelijke beleving,” aldus Raimon.

Pizza uit de Kamado

Liever je bestaande kamado omtoveren tot pizzaoven? Ook dat kan. Met een pizzasteen kom je al een heel eind, maar Raimon tipt ook een paar slimme accessoires. Zo heeft The Bastard hun gepatenteerde Pizza Rotisserie. “Hiermee maak je zowel gegrilde kippen als steenovenpizza’s,” vertelt hij. Dankzij een dubbel geïsoleerde wand en een afsluitbaar deurtje, blijft de hitte optimaal behouden. Zoek je er ook nog een kamado bij? Kijk dan zeker eens naar The Bastard Urban Large. “Dit is best verkochte kamado van de Benelux,” legt Raimon uit, “omdat het een uitstekend Nederlands product is, met een zeer aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding en een multilevel grillsysteem. 

Voor Kamado Joe-gebruikers is er een ander inzetstuk. “Daar zit geen rotisserie bij, maar het werkt verder uitstekend voor pizza’s.” Dit inzetstuk is zo ontworpen dat je de kamado gesloten houdt, voor het behouden van de temperatuur. Je opent enkel het deurtje om bij je pizza te komen.   

En wie meteen voor topklasse wil gaan, kiest volgens Raimon voor de Kamado Joe Konnected. Deze zelfregulerende kamado is met één druk op de knop aan te steken en te bedienen via een app. “Hij heeft zelfs een speciale pizzafunctie. Je hoeft bijna niet meer van de bank af.”

Alles voor je eigen pizza-avond

Binnenkort wordt de winkel van All Smoke BBQ uitgebreid met een speciale pizza-hoek. “Daar kunnen mensen kant-en-klare pizzabollen halen, verse tomatensaus, goede mozzarella en fijne Italiaanse worsten. Alles wat je nodig hebt om thuis een topavond te hebben.”

Voor Raimon is pizza – net als barbecue – meer dan eten. “Het brengt mensen samen. Misschien moeten we wereldwijd gewoon wat vaker het vuur aansteken,” zegt hij met een glimlach. “Wie weet hebben we dan vanzelf vrede.”

Foto’s: SayWad, Gozney, Brasa

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *