“METAL, MERCH & MORE”
13 april 2025 12:52
Zeefdrukker Harold Tiemersma wil vakwerk leveren
Harold Tiemersma (57) is meer dan dertig jaar zeefdrukker. Twintig jaar is hij de eigenaar van zeefdrukkerij Drukvast – “Merch & more” – in Ritsumasyl, bij Marsum. Hij maakt prachtig werk, maar nog nooit is hij daarover geïnterviewd. Hij hoeft ook niet zo nodig in de schijnwerpers. Liever laat hij zijn werk spreken.
In zijn bedrijf, tussen de potten inkt, dozen met t-shirts, truien en hoodies, rekken met drogende t-shirts en zeefdrukramen, vertelt hij over zijn werk. Op de radio standaard metalmuziek – zijn andere passie.
Hij drukt shirts voor zeer verschillende organisaties zoals Welcome to the Village, rugbyclub Grutte Pier, Cambuur Culture, kaatsteam Score, het Fries Museum en het Bevrijdingsfestival. En is leverancier van Into the Grave.
“Fans van een band koesteren zo’n shirt”
Het begon allemaal in 2005 achter het Frysk Skildershûs: “Doet Boersma had een ruimte voor mijn bedrijf gereserveerd. Twee kamertjes waar alles in en uit kon. Daar kreeg ik een van de eerste opdrachten: zeefdrukken van een werk van Doet. Van daaruit kwamen er meer: de HT-race, de Berenloop en veel bands. Een klapper was het bezoek van Beatrix in 2008 in Franeker. Dit viel tegelijk met het EK. Ik heb toen meer dan 10.000 shirts gedrukt.” Een andere nog recentelijke opdracht van ook meer dan 10.000 shirts waren de shirts voor Arcadia: “Het wandelende bos.”
Harold zit volop in de metalwereld: “Dit is mijn wereld. Into the Grave is misschien wel de mooiste dag van het jaar. Al sinds mijn noodbuffens en daar ligt mijn hart. Het begon klein en werd via mond-tot-mondreclame steeds groter. Dan had ik altijd shirts gemaakt en dan zat de bassist ook nog in een andere band. Dan ging die andere muzikanten shirts afnemen bij mij en dat ook.”
Hij houdt van de muziek en de mensen: “Metal is rauw en puur. Veel fantasie. Stevig, melodisch, intens. Je hoeft niet bepaald heftig. Je hebt nu Kink distortion, dan kan ik de hele dag naar metal luisteren. Ik vind het geweldig.”
Je bent nu 57, groei je door nog ergens overheen?
“Nee, dat gaat niet gebeuren.”
En de mensen, stoer en breed, maar het schijnen zulke lieve jongens te zijn…
“Ja, dat is zo. Dat zijn mijn mensen. Recht voor zijn raap. Ze winden er geen doekjes om en staan open voor heel veel dingen. En ze steunen elkaar. De metalscene is heel hecht.”
Nee, Harold Tiemersma is geen doorsnee ondernemer in een strak pak. Op Facebook omschrijft hij zichzelf als: “Zeefdrukker, vader, postbode, metaalhead former punkster, langharig tuig tot in den dood.”
Afhankelijk van de wensen van de klant bedrukt Tiemersma de kleding op verschillende manieren. Door middel van zeefdruk voor grote partijen, omdat de opstartkosten hiervan relatief duur zijn. Of door DTG (Direct to Garment) als het gaat om details – een foto wordt dan één op één afgedrukt. DTF (Direct to Transfer) leent zich voor enkele stuks. Voorbeeld: zijn zoon verwacht binnenkort een baby. Omdat zijn zoon fan is van Powerwolf, maakte Harold een romper met daarop een schattige wolf en de naam Powerbaby.
Zeefdrukramen bewaart hij, zodat een klant later kan bijbestellen. Zo kan hij, ook voor kleinere bedrijven, toch heel snel nog wat t-shirts of truien bijmaken en leveren.
Maar wat is dat dan, kwaliteit?
“Bij merchandise – voor winkels, webshops – raad ik de klant aan: doe zeefdruk, dan krijg je een print met veel detail die vele wasbeurten overleeft. Een transfer is leuk voor één keer, maar het is een plakplaatje. Fans van een band koesteren zo’n shirt. Die willen dat het over tien jaar nog goed is. Dan is zeefdruk het beste.”
Harold vindt het prettig dat klanten even in Ritsumasyl langskomen: “Dan kunnen ze even zien, de stof voelen en ik kan met hun meedenken. Ik kan ze helpen met het ontwerpen van hun huisstijl en adviseren bij het ontwerp. Samen met de klant het mooiste maken, dat is mijn doel.”
The SainT in de Sint Jacobsstraat in Leeuwarden heeft Lions’ Art opgezet, een samenwerkingsproject met lokale kunstenaars. Hier drukt hij onder meer shirts van Mudhoen, Edward Kobus en Claudia Hek, die ook aan een hoes van Golden Earring heeft meegewerkt. Je hoort het wel, dit is echt anders dan wanneer je via een webshop bestelt. Overigens zijn mijn prijzen concurrerend of lager dan bij de webshops, en mijn levertijden zijn kort.”
Tiemersma drukt niet alleen t-shirts, maar ook posters, tassen, backdroppings, stickers, spandoeken. En hij kan op verzoek ook biologisch katoen leveren. Hij wil graag bijdragen aan duurzame kleding: “Met biologisch katoen of duurzame kleding kan ik mijn steentje bijdragen aan een planeet. Met biologisch katoen kan ik hoogwaardige bedrijfskleding, werkkleding, horeca-uniformen en vrijetijdskleding aan met een lagere CO2-uitstoot.”
Tiemersma wil vakwerk leveren. Elke keer weer. Daarom is zijn antwoord op de vraag: Wat is je mooiste t-shirt in al die jaren? typerend en logisch: “Ik weet het niet. Ik vind ze allemaal mooi.” Hij vindt het prachtig als hij mensen in een van z’n merchandise ziet: “Dat is het allermooiste. Als ik op een festival allemaal mensen in mijn shirt of hoodie zie. Ik wilde een keer foto’s maken van al die mensen. Daar ben ik mee gestopt, want dat is niet te doen. En dat sommigen dan een foto op Facebook zetten, dat vind ik echt leuk. Of als ik in de stad iemand in een Into the Grave-hoodie zie lopen. Dan ben ik trots. Zeker.”
Hij zou nog wel eens een heel mooi shirt met het werk van Vincent van Gogh of de dark art van Giger willen maken. En verder telt hij zijn zegeningen: “Zeefdrukken is mijn leven, het was mijn hobby, het is mijn werk geworden. Een droom die werkelijkheid is geworden. Wat wil je nog meer.”
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.