YourDailyTeaCup: liefhebbers van thee

Dat Rensina Steursma van thee houdt is duidelijk, anders heb je niet een thee belevingsstore. Naast thee biedt YourDailyTeaCup workshops aan en kun je er terecht voor heerlijke taartjes en een gezellige high tea. Onlangs zijn ze verhuisd van de Nieuwestad naar het Ruiterskwartier. Een betere plek met nog meer aanloop en gezelligheid.

Wat is dat toch met thee?

“Ik drink het al jaren. Ik verzamelde vroeger (lege) theezakjes en zo ontdekte ik steeds andere merken. Ik leerde toen losse thee kennen en dat vond ik gelijk al veel lekkerder dan thee uit een zakje. Tijdens het laatste jaar van mijn creatieve opleiding aan het Cibap in Zwolle mocht je een bedrijf opzetten.Tijdens mijn zoektocht naar losse thee kwam ik erachter dat er nauwelijks theewinkels in het noorden van Nederland gevestigd zijn.”

Rensina is begonnen met de webshop, heeft op vele markten gestaan en was zeer actief in het geven van workshops. Zo’n anderhalf jaar geleden kwam Wim op haar pad als wederverkoper van thee in zijn winkel en samen besloten ze om verder te gaan. Niet lang daarna was daar de eerste winkel in Groningen. In februari 2021 volgde Leeuwarden.

Maar nog even over die theezakjes. Hoe groot is jouw verzameling ondertussen?

“Ik heb ondertussen 15.000 lege theezakjes. En dan ben ik nog klein in ‘theezakjesland’. Ik heb ze echt overal vandaan, van over de hele wereld. Er zijn zelfs speciale ruilbeurzen. Zo is eigenlijk mijn liefde voor thee ontstaan.” Rensina, inmiddels theesommelier, weet een hele hoop van thee en kan zo al haar klanten goed adviseren. “Er komen veel klanten die een bepaalde smaak zoeken, voor zichzelf, of als cadeau. Ik neem hier echt de tijd voor door ze eerst bijvoorbeeld aan verschillende soorten thee te laten ruiken. Ik weet dan al snel welke richting ik op moet om zo bij de gewenste theesmaak te komen.” Lieske de Jong, vestigingsmanager van Leeuwarden, vult dit aan: “We hebben 160 soorten thee en dit is best veel. Daarom proberen we mensen te begeleiden om tot de juiste keuze te komen.” Rensina heeft een cursus ontwikkeld voor alle werknemers, zodat iedereen de basis van thee kent om zo de gasten en de klanten te kunnen adviseren. “Wat helpt is om heel veel te proeven.”

Wat kunnen we van jullie in de nabije toekomst verwachten?

“We hebben inmiddels een uitgebreide collectie aan cadeautjes en theecadeaupakketten”, zegt Rensia. “Daardoor worden we vaak al de ‘cadeautjeswinkel’ genoemd. Maar we blijven ons graag door ontwikkelen.” Lieske vult dit aan: “We zijn bezig met het creëren van een heel leuk cadeaupakket. Dit is een uitgebreid pakket waarin allerlei kruiden, bloemen en verschillende toevoegingen zitten. Er zit een handleiding bij van hoe je je eigen blend kunt maken.” Een super origineel cadeau voor elke theeleut dus. Waar je je ook al op kunt verheugen is de zwangerschapsbox. Een box vol met thee, passend bij elk trimester van de zwangerschap. Ook zit er handige informatie bij over welke thee je beter wel en welke je niet kunt drinken als je zwanger bent.

Verkopen jullie ook biologische thee?

“Jazeker verkopen wij dat’, vertelt Rensina trots. “Het is onze insteek zo puur en biologisch mogelijk te worden. Sinds december zijn we Skal gecertificeerd. Dat houdt in dat we biologisch mogen verkopen en dit ook zo mogen benoemen. We merken ook dat de vraag van klanten steeds groter wordt. Zij kiezen echt bewust voor biologische thee. Een trend waar wij graag in mee gaan.”

Workshops

Er zijn een paar workshops die tegenwoordig in YourDailyTeaCup worden gegeven en een paar die nog in ontwikkeling zijn.

De basis van thee

Altijd al willen weten wat thee nou precies is, hoe het gemaakt wordt en welke soorten er allemaal zijn? In zo’n twee uur leer je alle ins en outs over de theeplant en de verschillende theesoorten. Ook ga je de theeën proeven en deze beoordelen. Wil je nog meer leren over thee? Dan is er ook een online cursus waar je in zes modules aan de slag gaat met alle theesoorten en teatasting.

Workshop: ijsthee maken

Bij deze workshop leer je allerlei zetmethodes om heerlijke ijsthee te maken. Bijvoorbeeld de Shock Brew of de Sparkling Brew methode. Er zijn in totaal zes methodes. Bij de workshop leer je het verschil in bereiding snel proeven. Aan het einde van de workshop mag je je eigen recept bedenken. En om je kunstwerk helemaal af te maken zijn er allerlei toppings en toevoegingen.

Workshops in ontwikkeling

Bakken met thee staat op de planning en ook komt er een Tea & Foodpairing workshop waarin je kunt leren én proeven welke thee het beste past bij allerlei verschillende hapjes, zoals bonbons en blokjes kaas.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *