Weekendtips: Dit kun je doen in Leeuwarden (22 t/m 24 oktober)

Yes! Je hebt de week weer overleefd. Het is tijd voor gezelligheid, ontspanning en alles wat jij graag doet als je vrij bent. Ga jij meewandelen met de Wijnspijs tour door Leeuwarden, iets leuks doen met de kids of met een Venetiaanse gondel of praamvaren door de grachten van Leeuwarden? Wij hebben een agenda voor je gemaakt:

Wijnspijs Leeuwarden

Ontdek Leeuwarden terwijl je langs de zes heerlijke restaurants loopt. Geniet van de beste wijn-spijs combinaties en de gezellige sfeer van de stad! Neem tussendoor de tijd om de Oldehove en de gezellige winkelstraatjes te bekijken. Dit wordt weer een gezellige zondagmiddag!

Restaurants die mee doen:

Sophia’s is een all-day horecaconcept midden in het centrum van Leeuwarden. Geniet van de relaxte sfeer in hun City Garden, ga dineren in de Urban Bistro of haal een goede bak koffie in Coffeebar Nero.

Skeve Toren aan het Oldehoofsterkerkhof, in het gebouw van de oude stadsherberg, kun je genieten, tot rust komen en ontspannen met een goede borrel en bite of heerlijk diner.

Proefverlof vind je in de Blokhuispoort. In het interieur zie je natuurlijk elementen uit de voormalige gevangenis terugkomen. Je kunt er ‘gewoon’ lunchen of dineren maar er zijn ook bijzondere mogelijkheden als cel-dining, geboeid eten en eten aan de inmate-tafel.

Het leven is al 30 jaar lang een begrip in Leeuwarden! Bij Het Leven staan een aantal dingen centraal: lekker eten, informele sfeer en genieten van het leven! 

Roast staat voor de juiste ambiance waarbij kwaliteit, gastvrijheid en originaliteit voorop staan. Bij ROAST streven ze naar goed eten, een variatie op de menukaart, wijn en spijs combinaties, unieke arrangementen & een goede sfeer waar jij volledig kunt ontspannen. 

De ticketverkoop sluit vrijdagavond voor de wandeling om 22:00. Meer informatie over de wandeling? Klik hier!

GIF, oog in oog met levende giftige dieren

Het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden is voor de tentoonstelling GIF veranderd in een echte dierentuin. Voor het eerst in de geschiedenis van het museum zijn er heel veel levende dieren te zien. Maar de tijdelijke bewoners van het museum zijn niet voor tere zieltjes: van pofadder tot vogelspin en reuzenduizendpoot: de een is nog giftiger dan de ander. Durf jij het aan?

Reserveren kan hier.

Prison Tour Blokhuispoort

Kruip in de huid van een gedetineerde en laat je verwonderen.

Elke zaterdag en zondag organiseren we een open rondleiding met oud-bewaarder door de historische gevangenis De Blokhuispoort met indrukwekkende verhalen.

  • Zaterdag start om 14.00 en 16.00 uur
  • Zondag start om 11.00 uur

Reserveren kan hier.

Venetiaanse gondel

Maak een rondvaart door Leeuwarden in een echte Venetiaanse gondel. Geniet vanaf het water van de stad, in stijl en in de luxe van een echte Venetiaanse gondel. Gewoon een mooie tour van een uur, of stel je eigen programma samen en geef een geheel eigen invulling aan de vaartocht. De gondel is uiteraard ook exclusief te huren voor speciale gelegenheden! Hoe je het ook wenst, het is gegarandeerd een unieke ervaring om je op sfeervolle authentiek Venetiaanse wijze door de stad te laten varen!

Reserveren: 06 – 36515670

De OnderWaterSafari

Een attractie ín een museum? Ja, echt waar: het Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden heeft iets unieks: een spetterende attractie (toegankelijk voor 4+) die je door de onderwaterwereld van Nederland voert!

Nederland is een land van water met sloten en plassen vol meerkoeten, kikkers en muggen. We weten wat zich boven water afspeelt, maar hoe zit het met de wereld onder de waterspiegel? En hoe ziet het leven er uit op de bodem van de Waddenzee? Het is een onbekende wereld die zich alleen laat verkennen met een duikpak aan.

Beklim de Oldehove

De bekende scheve toren van Leeuwarden is dagelijks (behalve op maandag) geopend tussen 13.00 en 17.00 uur. Tot 16.30 kun je de Oldehove beklimmen. 

Tarieven individuen

  • Kinderen t/m 12 jaar: € 1,50 p.p.
  • Jongeren van 13 t/m 17 jaar € 2,50,
  • Studenten (met studentenpas): € 2,50 p.p.
  • Volwassenen: € 3,50 p.p.

Informatie vind je hier.

Muziek in de stadsgracht

Het tweede weekend van de herfstvakantie, staan de grachten van Leeuwarden in het teken van de Mooie Herfst. Stichting Praamvaren Leeuwarden pakt daarom uit met twee muzikale activiteiten. De Leeuwarder Slagwerkgroep Femmes Vattaal en de Leeuwarder muzikant Melvin van Eldik treden op in de Leeuwarder stadsgrachten.

Spektakel met Femmes Vattaal

Zaterdagmiddag 23 oktober, zes stoere vrouwen van slagwerkgroep Femmes Vattaal geven op de evenzeer stoere praam Us Heit van de SPL een spectaculair concert door de Leeuwarder stadsgrachten. Het concert kunt u volgen op de kades van de Nieuwestad en gaat dan verder via de Kelders en Voorstreek.

Vaar mee met Melvin

Zondagmiddag 24 oktober vieren wij de “Mooie Herfst” met een bijzondere praamvaart. De Leeuwarder zanger/gitarist Melvin van Eldik zal al varend op een praam van de SPL zijn Liwwadder liedjes ten gehore brengen.
Naast zijn eigen Liwwadder teksten, gezet op melodieën van bekende hits, zullen Engelstalige en Nederlandstalige gouwe ouwe hits voorbij komen, afgewisseld met anekdotes en sterke verhalen over Leeuwarden. Kaartjes voor deze bijzondere tocht zijn vanaf 15 oktober te reserveren/ af te halen in het winkeltje van de SPL in de Kleine Kerkstraat 5 Leeuwarden.

Prijs 5 euro p.p., incl. Koffie/thee en wat lekkers erbij.

Kijk ook voor de afvaarten op 24 oktober op onze website
www.rondvaarten-leeuwarden.nl

Bike Tour Leeuwarden

Elke vrijdag, zaterdag en zondag

Wekelijks organiseren ze bij de Blokhuispoort een Open Bike Tour met een gids. Ontdek Leeuwarden highlights op een retrocoole fiets met een ‘local’ – zo zie je alles!

  • Vrijdag start om 14.30 uur
  • Zaterdag start om 10.30 uur
  • Zondag start om 10.30 uur

Bel of stuur een appje naar het reserveringsnummer 06 – 111 83 750 

Praamverhalen: Peer Gynt

Ga mee op een poëtische en magische culturele vaartocht door de grachten van Leeuwarden. Van 7 tot en met 29 oktober wordt het verhaal van Peer Gynt op een hele bijzondere wijze verteld. Dat gebeurt op een praam en door de stemmen van zeven acteurs, die je hoort via koptelefoons. Aangevuld met muziek en videoprojecties die op de kades verschijnen. Een unieke audiovisuele boottocht door een donker Leeuwarden met een verhaal dat met je meereist. En dat zich alleen voor jou en je medevaarders ontvouwt!

Praamverhalen: Peer Gynt wordt gemaakt door het makersduo Kroft&Smids, in samenwerking met Stichting Praamvaren Leeuwarden. Van 7 t/m 29 oktober kun je iedere donderdag- vrijdag- en zaterdagavond meevaren om 19.30 uur, 20.30 uur en 21.30 uur. Reserveren kan hier.

KOREA

Van 16 okt 2021 t/m 4 sep 2022 presenteert Keramiekmuseum Princessehof de tentoonstelling KOREA. Tegenwoordig kennen we het land van merken als Samsung en Kia, kimchi en de Oscarwinnende film Parasite. Voor veel jongeren is Korea onlosmakelijk verbonden met K-Pop, bands zoals BTS zijn ongekend populair. Het land was voor het westen lang gesloten en de rijke cultuur is nog steeds relatief onbekend. Keramiekmuseum Princessehof werpt licht op deze eeuwenoude wereld. We laten de lange voorgeschiedenis zien van de Koreaanse cultuur, waarin keramiek altijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Hiermee kruipen we onder de oppervlakte van het clichébeeld. Thema’s als eetcultuur, schoonheidsidealen en rituelen worden belicht aan de hand van topstukken uit het National Museum of Korea in Seoul, die voor het eerst in Nederland te zien zijn. 

Meer informatie vind je hier.

Street Art Tour

(Dagelijks te wandelen met de Street Art Map, de openbare Street Art Tour is elke zondag)

Ga mee met de enthousiaste gids van A Guide to Leeuwarden en leer Leeuwarden kennen aan de hand van Street Art. Hieronder vallen diverse illegaal en legaal aangebrachte kunstuitingen in de openbare ruimte. Denk daarbij aan stickers, posters, graffiti en muurschilderingen. Ze bieden 3 verschilldende manieren aan om een Street Art tour te doen in Leeuwarden.

Reserveren kan hier.

Occa Tocca en het tuingeheim van Dekema State

Occa Tocca, vernoemd naar de 17-eeuwse Occa Johanna Ripperda die vanaf haar 8e tot 14e levensjaar op Dekema State verbleef, is een nieuwsgierig meisje die bij haar oom en tante op Dekema State logeert. Benieuwd naar het tuingeheim van haar tante gaat Occa Tocca op onderzoek uit. Aan de hand van dit verhalende speurboekje wordt je meegenomen door de tuinen van Dekema State. Ondertussen vertelt Occa Tocca allemaal dingen over de natuur en het leven op zo’n oud landgoed.

De beleefwandeling is voor kinderen van 8 – 12 jaar. Begeleiding van een volwassene is vanwege het smartphone gebruik en de verhalende tekst aan te raden. De beleefwandeling duurt ongeveer 1.5 uur en is voor €4,- te koop bij het entreegebouw van Dekema State. Deze beleefwandeling is ook goed te combineren met bijvoorbeeld een high tea in het deftige theehuisje of picknick bij het geheimzinnige beeld van Persephoné, reserveren is mogelijk tot 2 dagen van te voren.

Dino Weken in AquaZoo

Deze herfst sta je oog in oog met enorme dinosaurussen in AquaZoo

Naast ijsberen, otters en tapirs zijn er deze herfst ook reusachtige dinosaurussen te bewonderen in AquaZoo Leeuwarden. Tussen 18 september en 31 oktober sta je hier oog in oog met twintig levensechte dino’s. 

Reserveren kan hier.

Rondleiding door Icons

Deze rondleiding voert langs de uitmuntende portretten van de National Portait Gallery, te zien in de huidige tentoonstelling Icons.
Ook gaat de rondleiding langs portretten in de vaste opstelling Ferhaal fan Fryslân.
De groepen bestaan uit maximaal 10 personen, zodat je in alle rust en op eigen tempo kunnen genieten van de kunstwerken.

wanneer: iedere zondag om 12:15 uur
kosten: €6 per persoon
duur: ongeveer 90 minuten
aanmelden: via de ticketlink (selecteer een zondag)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *