Wat is vintage kleding?

Steeds meer dames struinen vintage-winkels af om unieke items te vinden. Het is erg populair onder modemeisjes en celebrities. Maar wat houdt vintage-kleding precies in? Sinds wanneer wordt gedragen kleding gewaardeerd? En wat is het verschil tussen vintage-items en tweedehands kleding?

Vroeger liepen mensen die het niet zo breed hadden nog met gedragen kleding, maar tegenwoordig is het een ware fashion-statement. We hebben het hier echter niet over tweedehands kleding, maar over vintage items. Eigenlijk gewoon tweedehands, maar dan net wat chiquer, unieker en duurder. Maar wat is nou het exacte verschil? En waarom is vintage kleding zo ontzettend populair?

Vintage staat synoniem aan unieke, moeilijk verkrijgbare mode dat voor de jaren 80 is gemaakt. Het grote verschil tussen tweedehands en vintage is de geschiedenis van het item. Komt het kledingstuk of accessoire uit 1920 tot 1980? Dan is het vintage. Alles wat daarna is gemaakt, noemen we gewoon retro of tweedehands.

Geschiedenis

De vintagetrend hebben wij voornamelijk te danken aan Hollywood. Sinds actrices tijdens de Oscars met een vintage jurken op de rode loper verschenen, is het geaccepteerd. Julia Roberts nam in 1992 voor het eerst een Oscar in ontvangst in een vintage Valentino jurk. Daarna werd het langzaam populairder en nu is vintage kleding niet meer weg te denken uit het modebeeld.

Momenteel is de jaren 70 look het populairst. Deze stijl wordt, volgens Sjoerd van de Amsterdamse vintage-winkel Zipper, nu het meest verkocht. Ook legerjasjes, jurkjes en spijkershorts zijn erg in trek onder de dames. De kledingstukken zijn zo populair, dat zelfs grote modeketens de stijl kopiëren en vintage ogende kleding ontwerpen.

Waarom vintage?

Niet iedereen is van de tweedehands en vintage-kleding, maar ik moet toegeven dat er toch veel voordelen zitten aan het dragen van vintage kleding, namelijk:

  • Merkkleding wordt vaak voor een klein prijsje verkocht
  • Het is uniek en niet iedereen loopt ermee
  • Je kunt er prima een eigen stijl mee creëren
  • Het is een investering want de waarde stijgt
  • De kledingstukken zijn van hoogwaardige kwaliteit
  • Het kledingstuk wordt gewaardeerd vanwege de geschiedenis
  • Het is goed voor het milieu

2 Reacties op “Wat is vintage kleding?”

  1. Bovenstaande foto is bij LIZboetiek Ossekop 1 te Leeuwarden.
    Originele vintage kleding uit de jaren 20 tot en met 80, veel afkomstig uit oude voorraden van vroeger! Dus wel echt oud maar heel veel is niet gedragen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *