Verdeeldheid over tekort Neushoorn

Verdeeldheid binnen de gemeenteraad over 2 ton tekort Neushoorn

De discussie rondom de 2 ton extra voor Neushoorn is nog niet ten einde. De gemeenteraad staat nu voor een moeilijke beslissing: of 2 ton extra of verregaande bezuinigingen in programmering en personeel.

Voor dit jaar heeft de gemeenteraad nog een incidentele 2 ton beschikbaar gesteld, maar voor 2020 en later is er nog geen structurele oplossing. Binnen de coalitie heerst bovendien verdeeldheid. Enerzijds zijn er diegene die het belang en de functie van culturele centrum inzien, anderzijds zijn er diegene die zeggen dat Neushoorn zijn broek zelf moet ophouden. Vanuit Neushoorn is de kreet duidelijk: wanneer ze de benodigde 2 ton niet krijgen, kunnen ze niet meer aan de opdracht voldoen. Het aantal producties zal van 235 naar 135 op jaarbasis gaan, samenwerkingen met festivals als Freeze en Explore the North zijn niet meer mogelijk en er verdwijnen bovendien 5,5 voltijdsbanen. Tot slot waarschuwt Neushoorn dat ze dan niet langer een leeromgeving kan zijn voor het Friesland College kunnen zijn. De consequenties hiervan zijn nog niet duidelijk.

De gemeenteraad moet hier nu een beslissing over gaan nemen. Al zou het op voorhand zonde zijn dat een creatieve en culturele plek als Neushoorn moet inperken. We wachten in spanning af.

Foto: Jett Rebel in Neushoorn, door Johhny Messak

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *