Van wei tot bord: hoe Beimer zorgt voor vlees van topkwaliteit


Bij vleesproducent Beimer vind je vlees van horecakwaliteit, voor een wel heel zacht prijsje. Door de manier waarop Beimer werkt, kunnen ook mensen met een kleine portemonnee genieten van een ossenhaas, entrecote of ribeye. Hoe zorgt het bedrijf voor de allerbeste vleeskwaliteit? En hoe kunnen exportaanpassingen zorgen dat jouw rundvlees in de aanbieding is? Niels, een van de gezichten van Beimer, vertelt ons alles erover. Een kleine noot vooraf: Niels doet dan wel het woord, maar is niet hét gezicht van de vleesproducent. “Eigenlijk zijn er te veel mensen in ons bedrijf om op te noemen, maar als we het gaan hebben over de kwaliteit is Martijn echt een naam die genoemd moet worden”, vertelt Niels voordat we beginnen. “Martijn is de man die er alles aandoet om de kwaliteit van het vlees te waarborgen. Ik kan wel iets nieuws willen proberen maar als Martijn nee zegt, gebeurt het ook zeker niet.”


Van wei tot bord
Dat gezegd hebbende vertelt Niels enthousiast over de werkwijze van het bedrijf. Het vlees van Beimer is zo goedkoop omdat er verschillende schakels tussen het slachten van het dier en het eindproduct op jouw bord wegvallen. Normaal gesproken verkoopt de boer zijn dieren aan een slachter. De slachter verkoopt het vlees dan aan een bedrijf als Beimer, die het na verwerking weer doorverkoopt aan de groothandels, productiebedrijven, vleesgrossiers en slagers. Bij de laatste groep kunnen consumenten en horecabedrijven dan het vlees kopen, wat ervoor zorgt dat het stukje haasbiefstuk of die gehaktbal op jouw bord
eindigt.

Coronacrisis
Vanwege de coronacrisis zijn er helaas flink wat schakels weggevallen, vertelt Niels. “Alle delen van bijvoorbeeld een koe worden verwerkt in vier onderdelen: steaks, stoof, gehakt en bot. Aan de retail verkopen we de gehakt- en stoofdelen en aan de horeca de steaks. 75% van ons luxere vlees ging naar het buitenland. Omdat de horeca in heel Europa vanwege de coronacrisis moest sluiten en de groothandels niet meer bij ons kochten, verkochten we geen steaks meer. De supermarkten kopen onze luxere vleessoorten ook niet en aan de botten kun je niet veel verdienen. Dat betekende dat ons bedrijf volledig uit balans viel. Al ons luxere vlees werd vermalen tot gehakt.” De oplossing? Fysieke winkels waar consumenten zelf vlees kunnen kopen. Deze winkels (een in Leeuwarden, een in Enschede en een in Arnhem die binnenkort wordt geopend) zijn ontstaan vanuit overlevingsnood, vertelt Niels. Door de winkels vallen er verschillende schakels weg, waardoor je vlees van horecakwaliteit gewoon thuis in je eigen keuken kunt bereiden. “Een doos carpaccio kost bij ons bijvoorbeeld €12,50”, vertelt Niels. “Daar kun je tien porties uithalen. Kijk maar eens bij een supermarkt naar de prijs van een portie carpaccio daar. En door onze lage prijzen kunnen mensen nu voor een betaalbare prijs genieten van bijvoorbeeld een biefstuk of een entrecote.”
Aanbiedingen dankzij het buitenland

Nadat het bedrijf eerder via Facebook succesvol bestellingen van volgers kon verwerken, zijn er inmiddels twee winkels geopend waar consumenten hun vleeswaren kunnen kopen. Doordat Beimer uit verschillende Europese landen runderen importeert, is er altijd een aanbod van vlees én staat het bedrijf garant voor een lage prijs. “Van tijd tot tijd maken wij een nieuwe prijslijst voor onze producten. De prijs hangt altijd af van wat er geëxporteerd en geïmporteerd kan worden. Daarom veranderen onze prijzen ook. Aanbiedingen kunnen ook wekelijks verschillen! Stel je bijvoorbeeld voor dat wij geen entrecote naar Frankrijk kunnen exporteren. Dat betekent dat het vlees in de aanbieding gaat bij ons in Nederland.”

Wil jij op de hoogte blijven van alle aanbiedingen van Beimer? Volg het bedrijf dan op
Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *