Traditionele Japanse sushi bij Kota Radja!

Kota Radja staat bekend om hun heerlijke, traditioneel Chinese gerechten, en dat al sinds 1966. Echter is eigenaar Shighan Mei constant op zoek naar nieuwe Aziatische recepten en gerechten. Deze zoektocht heeft de introductie van traditioneel Japanse sushi als resultaat. Kota Radja heeft een rijke geschiedenis, maar blijft constant vernieuwen en verrassen met het lekkerste eten uit het oosten.

Shighan Mei kijkt graag vooruit. Ondanks dat het restaurant al sinds 1966 bestaat, teert hij niet op het succes van zijn vader en grootvader. Hij is een echte ondernemer en blijft experimenteren; enerzijds om jou als gast te blijven verrassen, anderzijds om het voor zichzelf interessant te houden. Als resultaat zagen we ongeveer een jaar geleden de introductie van de Takeaway boxen. Het bleek een enorm succes en de boxen worden geprezen om de traditionele smaken en de goede prijs-kwaliteitverhouding. ‘De Takeaway boxen zijn vooral populair bij studenten en mensen die in de binnenstad wonen en werken. En dat is ook niet zo gek; je hebt een heerlijke maaltijd, met als resultaat een goed gevulde maag,’ aldus Shighan.

Zoals het hoort

Recent heeft Shighan Sushi geïntroduceerd. Net als bij de Chinese gerechten is hier goed gekeken naar de traditionele bereidingswijze. Om de kwaliteit te waarborgen is er een sushichef in dienst genomen. Alle gerechten zijn vers, en dan bedoelen we ook echt vers. De sushi wordt namelijk pas gemaakt wanneer je bestelling is geplaatst. En niet zoals vaak voorkomt dat de sushi eerder op de dag is geprepareerd en in de koeling is bewaard. Doordat alles vers wordt gemaakt is het
zeewier nog knapperig en is de rijst op kamertemperatuur. De vis is natuurlijk wel gekoeld. De eerste reacties zijn positief en beamen dat het vers maken van de sushi de smaak zeer ten goede komt.

Compacter

In het restaurant eet je volgens twee principes: à la carte en all you can eat. De menukaart geeft je een ruime keus in de verschillende Chinese en Japanse gerechten. Met de komst van sushi is de kaart aangepakt en compacter gemaakt, al wordt er nog steeds hetzelfde aantal Chinese gerechten geserveerd. Hoe zit dat precies? ‘We zouden vier verschillende kerriegerechten op de menukaart kunnen zetten, maar alleen kipkerrie staat op de kaart, aangezien deze variant het populairst is. Wil je het gerecht toch liever met rund, varken of garnaal? Dan kunnen we dat gewoon voor je maken. Dit geldt overigens voor meerdere gerechten, waarbij ik heb gekeken naar populariteit of bekendheid van het gerecht,’ legt Shighan uit. Een slimme zet, wat resulteert in een overzichtelijke menukaart en dankzij de flexibiliteit van de keuken is er voor iedereen wat wils. Een te grote menukaart zorgt voor keuzestress en dat wil je niet wanneer je uit eten bent en wilt genieten.

Nog meer uit Azië

Chinese gerechten, Takeaway boxen, nieuw geïntroduceerde sushi, een compacter menu: Shighan blijft vernieuwen. Wat kunnen we nog meer verwachten? ‘Ik ben altijd op ontdekkingsreis naar nieuwe gerechten. Wat het volgende gaat zijn weet ik nog niet precies, maar mogelijk zijn het Vietnamese gerechten. Het is anders dan de Chinese en Japanse keuken en heeft dus qua smaak iets compleet nieuws te bieden.’

Groot Schavernek 5
T: 058 212 89 96
kota-radja-leeuwarden.nl
Facebook: Kota Radja Leeuwarden

Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *