Sin Jah: Al meer dan 40 jaar een succes

Voor liefhebbers van de Aziatische keuken heeft onze mooie stad genoeg keus; de plekken waar je kan genieten van lekker eten, zijn niet op één hand te tellen. Een van de ‘grondleggers’ is Sin Jah, die onze stad al sinds 1973 verrijkt. Leeuwarden kan inmiddels niet meer zonder de overheerlijke gerechten en uitstekende service van Fong en zijn medewerkers. Met de traditionele Babi Pangang, de hippe sushi’s en gerechtjes uit allerlei landen verenigen ze vaste klanten en de jonge generatie ‘food lovers’ met elkaar in een eigen all-you-can-eat-concept.

Sin Jah verreikt de stad al sinds 1972 en is een van de eerste buitenlandse eetgelegenheden in ons mooie Leeuwarden. Het restaurant is begonnen als een traditioneel Chinees-Indisch restaurant. In 2014 is het restaurant omgetoverd tot een restaurant met Pan Asian Cuisine. Met behulp van Rein Rambaldo, een interieurdesigner bekend van Mama Kelly Den Haag en Stan&Co Utrecht, is het interieur onder handen genomen. Geen vergulde draken en lampionnen meer, maar een warm en modern interieur. Daarnaast kan je niet alleen genieten van traditionele gerechten als babi pangang en foe yong hai, maar ook van sushi’s en gerechten uit landen als Korea, Vietnam en Thailand. Dit alles in een all-you-can-enjoy-concept; onbeperkt genieten van kleine en smaakvolle gerechten voor een vast bedrag per persoon. Met deze enorme hoeveelheid gerechten slaan ze een brug tussen de jonge generatie ‘food lovers’ en de vaste klanten. Zo staan ze bij de ‘hippe’ eters bekend met hun overheerlijke sushi, terwijl traditionele Chinese gerechten erg populair zijn bij de ‘oude garde’.

Eigenaar Fong Yeh legt de geschiedenis van zijn restaurant ook aan ons uit: ‘Ik werkte doordeweeks in Amsterdam en deed het restaurant in het weekend erbij. Dan deed ik bijvoorbeeld de administratie en hielp ik bij drukte. Uiteindelijk moesten we een keuze maken tussen verkopen of het op een eigen manier te doen. Mijn vrouw en ik hebben besloten om voor de zaak te gaan. Toen hebben we in 2014 het idee veranderd. Dat was wel heel erg spannend, want het was tijdens de crisis.’

Dat de verandering een goede keus was, blijkt wel uit de vele reserveringen die om de zoveel minuten binnenkomen tijdens het interview. Aan het eind van het gesprek is de avond zo goed als volgeboekt. Daarnaast heeft Sin Jah onlangs een wedstrijd van Thuisbezorgd gewonnen. ‘We zijn op 14 januari gekozen als beste restaurant van Leeuwarden. Ik wist niet eens dat we meededen!’ vertelt Fong enthousiast. ‘Het is een leuke verrassing. We zijn op basis van bestellingen, recensies en tevredenheid gekozen. Ik had het niet verwacht, maar het is natuurlijk wel heel gaaf.’

Onderscheiden en vernieuwen

Fong blijft zijn restaurant vernieuwen. Op het moment van schrijven wordt er bijvoorbeeld ook goed naar de menukaart gekeken. ‘Vroeger was dat heel lastig, omdat we papieren menukaarten hadden’, legt Fong uit. ‘Je moest alles bijhouden met invullijstjes en de kaarten steeds opnieuw laten drukken. Nu hebben we dus tablets, waarbij het veel sneller gaat. We hebben in december een stuk of vijftien nieuwe gerechten geïntroduceerd. De gerechtjes die aanslaan, laten we erop staan en de gerechtjes die minder hard lopen, halen we er gelijk weer af en vervangen we door iets anders’. Op deze manier wordt er voor gezorgd dat het aanbod van Sin Jah uniek blijft, maar ‘het is natuurlijk veel experimenteren en mensen laten proeven’, vertelt Fong.

Ondanks het feit dat de eettentjes in Leeuwarden uit de grond schieten als paddenstoelen, maakt Fong zich geen zorgen. ‘Concurrentie heb je altijd, dus ik slaap er niet slechter door. Ik wil ook geen kopie zijn, maar juist een uniek assortiment aanbieden. Daar wil ik mijzelf op onderscheiden, anders gaat iedereen op elkaar lijken en moet je gaan concurreren op prijs en service. Dat doe ik liever niet. Je moet je best blijven doen en van je eigen kracht uitgaan’, voegt hij er aan toe. Met deze wijze woorden nemen we afscheid van Fong, tot we op de redactie eigenlijk wel zin hebben om een tafeltje te reserveren voor vanavond. ‘Helaas, voor vanavond zitten we helemaal volgeboekt’, klinkt het aan de telefoon. Nou ja, dan morgen maar. Dat wordt smullen!

Foto’s: Marcel van Kammen
Tekst: Daniel Joe Heemskerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *