Seoulmates is jarig!

Eén jaar Seoulmates, is één jaar Koreaans genieten

Tijd voor een feestje! Annejil Suk laat met haar restaurant Seoulmates al een jaar lang mensen kennismaken met Koreaans eten en de Koreaanse cultuur. Ze is de eerste in Friesland met een uitsluitend Koreaanse keuken en dat proef je. Natuurlijk ondervindt ze concurrentie van andere restaurants, maar ze vertrouwt op het heerlijke eten. En terecht, gasten komen met regelmaat terug. We praten bij met Annejil, blikken terug op één jaar Seoulmates en kijken natuurlijk ook vooruit.

Kat uit de boom kijken

Annejil Suk opende vorig jaar het eerste Koreaanse restaurant in Friesland. Nu, een jaar later is ze goed gesetteld en kijkt ze terug op een mooi jaar. ‘In het begin was het veel trial and error. Qua inkoop was het vooral zoeken, maar dat hebben we nu helemaal onder controle. Zo kunnen we altijd vers bereiden en hoeven we geen ‘nee’ te verkopen. Ik regel veel zelf en sta bijna iedere dag dat we open zijn in de keuken. Gelukkig sta ik er niet alleen voor en heb ik een topteam om mij heen verzameld’, vertelt Annejil. Het concept slaat vooral aan bij internationale studenten en toeristen. ‘Komende maand komt eindelijk ons Engelstalige menu. Toch hebben we de internationale gasten altijd kunnen bedienen. We leggen ze met alle liefde uit wat we serveren’, vult ze lachend aan. Annejil ziet gasten met regelmaat terugkomen, al merkt ze ook dat Friezen nog de kat uit de boom kijken. Daarom raden we hen juist aan naar Seoulmates te gaan. Het is de perfecte manier om kennis te maken met de Koreaanse keuken.

Seoulmates by Night

Da’s pech, vlag weg

In een jaar gebeurt natuurlijk veel. Annejil heeft wel een aantal anekdotes die het jaar omschrijven. ‘Ik heb een keer een ouder echtpaar ontvangen dat na hun museumbezoek op tijd iets wilden eten, maar bij een andere restaurants nog niet terecht kon. Wij serveren de hele dag door warme gerechten van de kaart en dat was voor hen perfect. Bovendien had ik de ingrediënten van hun favoriete Koreaanse gerecht in huis en heb ik dat speciaal voor hen gemaakt. Uiteindelijk zijn ze tevreden naar huis gegaan en genoten ze van de gezelligheid en ons kleinschalige restaurant.’ Dit vat eigenlijk wel samen waarom je een keer bij Annejil langs moet gaan. ‘Naast het eten wil ik mensen ook introduceren in de Koreaanse cultuur. Zo hebben we al een keer een K-Pop-avond georganiseerd. Boven werd er gedanst op K-Pop-hits en beneden was er karaoke. Een erg geslaagde avond.’ In de toekomst komen er ook filmavonden. De Koreaanse filmindustrie is namelijk erg populair. Iets wat haar erg is bijgebleven dat men nog zoekende was waar Seoulmates zit. ‘Ik heb veel gehoord: Zitten jullie hier? Gelukkig hebben we de Koreaanse vlag buiten hangen, waardoor we goed zichtbaar zijn. Al is hij laatst gewoon gejat. Bizar, want hij hangt behoorlijk hoog. Iemand heeft er behoorlijk zijn best voor gedaan. Nu de vlag terug is, zijn we weer beter vindbaar.’ Ja mensen, je vindt Seoulmates gewoon op de Eewal.

Vers, verser, verst

Naast de gezelligheid kom je bij Seoulmates natuurlijk voor het eten. De keuken serveert uitsluitend Koreaanse gerechten: je komt er geen bijgerechten als friet tegen. Verder variëren ze veel met groenten. Resultaat is dat ze bij elk gerecht lekker veel groenten serveren en ze ruime keuze hebben voor mensen die vegetarisch of vegan eten. ‘We proberen ook altijd de drukte te managen en maken liever vers bij dan dat we dingen vooruit maken. Dat proef je, en vers is gewoon lekkerder.’ Dat kunnen we alleen maar beamen.

Small, medium, large

We staan niet alleen stil bij het eerste jaar, maar kijken ook vooruit met Annejil. ‘Ik heb wel weer zin in het voorjaar. Januari was toch wat een rustige maand. Gelukkig trok het in februari alweer bij. Wanneer de lente echt weer aanbreekt, gaat het terras ook weer open.’ Ze heeft natuurlijk een top eerste jaar gehad, maar we zijn ook benieuwd of ze dingen anders of beter wil zien. ‘Het diner loopt goed, maar ik zou graag meer mensen zien die ook bij ons komen lunchen. De kaart voor lunch en diner zijn bijna gelijk, maar voor de lunch passen we de porties aan naar small of medium size. Verder heb ik daar recente broodjes aan toegevoegd en kan men sushi-to-go meenemen.’ Wij komen binnenkort even lunchen hoor Annejil! Ondertussen wachten we met smart op het eerste verjaardagsfeestje. Want die gaat er zeker komen!

Tekst: Johan Weitenberg

Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *