PYN: Friese ambassadeur Bevrijdingsfestival

‘Vrijheid betekent voor iedereen iets anders. Voor mij is het met een open blik naar de wereld kunnen kijken, niet teveel vooraf willen invullen en geen vooroordelen hebben. Dat is hoe ik leef en hoe ik werk als artiest.’ PYN, oftewel Pien Breeuwsma is dit jaar Friese ambassadeur van Bevrijdingsfestival Fryslân. Ze speelt op 4 mei tijdens de herdenking en op 5 mei tijdens de Bevrijdingslunch en op het hoofdpodium in de middag.

The 80’s

In haar muziek laat PYN zich graag inspireren door de jaren ’80. ‘Mijn muziek is altijd een combinatie van pop en elektronisch, twee stromingen uit die periode die ik erg vet vind om mee te werken.’ Haar melodische stem zorgt voor een rust in haar sound. ‘Met elkaar omschrijf ik mijn stijl het liefst als dansbaar met een boodschap.’

PYN begon haar carrière als gitaarspelende zangeres. Ondertussen heeft de Friezin haar eigen studio in Haarlem, de stad waar ze na haar studie is blijven hangen. Ze speelde in het voorprogramma van Kim Wilde en is regelmatig te vinden op de grote podia als headliner. Op het Bevrijdingsfestival speelt ze met haar eigen band, bestaande uit een drummer, bassist, toetsenist, en Pyn zelf op gitaar.

Volledige line-up twee hoofdpodia
Naast Douwe Bob, Kraantje Pappie en PYN staan op het hoofdpodium op het Bevrijdingsfestival op 5 mei: La Pegatina, Rondé, Ferocious dog en Mamihlapinatapai. Op het tweede podium, het Noardewynpodium
in de Arendstuin staan geprogrammeerd: Het koor All for One, The Bountyhunters, Elske DeWall, Frisicana II, William Seen’s Transport Music, The Kilkennys, DareDevils, De Hûnekop, Eenhoorn Joost en De Doelleazen.

Muzikaal én inhoudelijk festival
Traditiegetrouw is er op 5 mei om vijf voor vijf het moment waarop alle veertien Bevrijdingsfestivals in het hele land stilstaan bij vrijheid. Naast de twee hoofdpodia zijn er nog tal van andere plekken op het Bevrijdingsfestival Fryslân, met gevarieerde muziekstijlen. In combinatie met het muziek- programma presenteert Bevrijdingsfestival Fryslân een inhoudelijk programma met onder andere inspirerende sprekers, leerzame colleges en ruimte voor het uiten van vrijheid op het Plein van de Vrijheid, het Kinderfestival en de Bevrijdingsmarkt.

Tekst: Thea van der Schaaf
Foto: Ehlana Polgara

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *