Nieuwe giftige dieren in Natuurmuseum Fryslân

De dieren in de GIF expo horen inmiddels helemaal bij het Natuurmuseum Fryslân. En het gaat goed met ze. Zo is de koningscobra flink gegroeid sinds zij in Leeuwarden is. Door een keer of zes te vervellen is zij nu vijftig centimeter langer geworden. Er zijn de afgelopen maanden ook weer nieuwe dieren bijgekomen: platneusslangen, een bijzondere spin en jonge zwarte weduwen.

Nieuwe slangen

Zo zijn nu vier Aziatische platneuslans puntslangen (Trimeresurus puniceus) in het Natuurmuseum, twee mannetjes en twee vrouwtjes. Deze giftige slang komt voor in Indonesië, met name op Java en delen van Sumatra. Hij wordt ook wel platneuspitadder of grauwe pitadder genoemd en hij behoort tot de groefkopadders. Bijzonder is dat deze soort veel verschillende kleuren kan hebben: van geel en zwart voor de mannetjes tot bruin voor de vrouwtjes. Mannetjes kunnen 60-70 cm lang worden, vrouwtjes 100-130 cm.

De staart loopt uit in een puntige grijpstaart (de ‘lanspunt’) waarmee de slang zich goed aan takken vast kan houden. Lanspuntslangen leven in tropische bossen, met name in de bomen. Deze soort leeft echter vooral op de grond. Het is geen actieve jager. Als het donker wordt, klimt de slang op een boomstronk of hangt aan een lage tak en wacht tot er een prooi langskomt.

Aziatische lanspuntslangen staan bekend om hun temperament: zij vallen snel aan, met lange giftanden die een grote hoeveelheid gif injecteren. Toch zijn er niet veel incidenten omdat ze met name ’s nachts actief zijn, in ondoordringbare bossen leven en nauwelijks in contact komen met mensen. Ze komen niet vaak tevoorschijn en het is daarom vrij uniek dat deze slangen nu in de GIF expo te zien zijn.

Nieuwe spin

Er is ook een nieuw soort vogelspin gekomen, een oranje baviaanspin (Pterinochilus murinus). Het is nog een jong dier en het is niet duidelijk of het een mannetje of vrouwtje is. Deze spinnensoort is erg agressief en zal zonder waarschuwing bijten. Het gif zal je niet doden, maar is wel heel erg pijnlijk en de symptomen kunnen weken aanhouden. Dierverzorger Jérôme gaat zich er niet aan wagen om het dier op te pakken, maar er is wel een andere manier om achter het geslacht te komen.

Zodra de spin verveld is, kun je aan de vervellingshuid zien of het een mannetje of vrouwtje is. De spin komt voor in Zuidoost-Afrika. In tegenstelling tot de Amerikaanse vogelspinnen die bij dreiging met de achterpoten brandhaartjes vanaf het achterlijf wegschieten, neemt een Afrikaanse soort meestal een dreigende houding aan waarbij de gifkaken goed te zien zijn. Daarna slaat de spin toe.

Babynieuws

De populatie spinnen in het museum is nog verder uitgebreid want er zijn jonge zwarte weduwen. Drie weken geleden kropen er zo’n 150 babyspinnetjes uit een grote cocon. Er zijn er nu geen 150 meer want de spinnetjes eten elkaar op zodat alleen de sterksten overblijven. In de natuur is dit de normale gang van zaken.

Dierenverzorger Jérôme heeft de overgebleven spinnetjes verdeeld over verschillende bakken zodat het in het lab wel een kraamkamer lijkt. De sterkste spinnen zijn flink aan het groeien en zijn ook al verveld. Ze gedijen goed op een maaltje fruitvliegjes. En tenslotte is de Sri Lanka lanspuntslang zwanger. Zij kan elk moment bevallen, maar het kan ook nog gerust twee maanden duren.

Deze slang kan de jongen namelijk binnen houden totdat zij besluit dat het juiste moment voor de bevalling is aangebroken. De jongen kruipen niet uit een ei, maar worden levend geboren. Met behulp van een videocamera hopen we dit proces vast te kunnen leggen. Het blijft dus nog wel even spannend in het Natuurmuseum Fryslân!

GIF, oog in oog met levende giftige dieren is nog te zien tot en met 9 januari 2022. Het museum is coronaproof ingericht, een bezoek is veilig en verantwoord. Ga voor tickets naar www.natuurmuseumfryslan.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *