In gesprek met DJ Teknix

De Leeuwarder Eddy Goldstein is al meer dan 20 jaar actief als DJ Teknix. Hij heeft meer mensen bewogen dan de bedenkers van Uber. Zelf luistert hij de meest uiteenlopende muziek; van Henk Wijngaard tot UK Garage. Hij noemt zich een hiphop en R&B DJ, maar zijn muzieksmaak is ontzettend divers.

Draai je genoeg om er van te kunnen leven?

‘Ik werk er nog fulltime bij, ook al kan ik wel fulltime draaien. Ik heb een baan vanwege de stabiliteit. Het is te combineren, maar het is wel druk. Soms is het ’s avonds draaien en dan in een keer door naar het werk. Ik werk bij Footlocker in Groningen. Ik draai zo’n drie tot vier avonden per week, meestal in Zwolle. Maar ik draai ook in Leeuwarden, bij RED en bij het feest Remind in de Neushoorn.’

Hoe ben je begonnen?

‘Ik ben eigenlijk nooit begonnen met draaien met als uitgangspunt draaien in clubs. Ik vond scratchen interessant. Ik heb toen een draaitafel gekocht en veel geoefend. In die tijd ben ik mee gaan doen aan Turntablism-wedstrijden, draaitafelwedstrijden. Dat is echt heel lang geleden, ik werkte toen en zat nog op school. Het niveau werd steeds hoger en hoger. Ik had er niet genoeg tijd voor dus toen ben ik gestopt met de wedstrijden. Maar inmiddels had ik wel zoveel platen gekocht en verzameld dat ik werd gevraagd op feestjes te draaien. Zo is het een beetje gaan rollen. ‘

Vanwege je collectie?

‘Toen ik begon moest je echt vinyl kopen terwijl bijna niemand dat verkocht. We moesten toen naar Amsterdam of Rotterdam om die platen te bemachtigen. Dat mis ik nu nog wel. Je had een aantal platenwinkels in Amsterdam. Op een gegeven ogenblik wisten we wanneer de nieuwe platen kwamen. We stonden toen allemaal te wachten op de koerier die nieuwe platen kwam brengen. Ik heb zo ontzettend veel geld uitgegeven aan die platen, terwijl ik toen student was met een bijbaan. Ik ging ook wel vaak naar Londen om platen te kopen. Samen met vrienden, we kwamen terug met tassen vol muziek. Geen Towers gezien, alleen tweedehands platenwinkels. Door de jaren heen ben ik ook veel platen kwijtgeraakt. Nu probeer ik die collectie weer compleet te maken, maar dat is bijna niet te doen.’

Wat is je eerste muziekaankoop?

‘Mijn eerste singel was van Henk Wijngaard – Met de vlam in de pijp. Ik heb de singel nog steeds. Totaal iets anders, maar toen vond ik dat mooi. Misschien doordat mijn ouders het draaiden of omdat ik het op de radio hoorde.’

Welke optredens blijven je bij?

‘Vorig jaar draaide ik samen met een vriend op Promised Land als afsluiting. We zouden alleen R&B en hiphop draaien maar we zaten in zo’n goede fl ow en het publiek ook. Echt alles kwam toen voorbij. Dat ging toen ook naar UK Garage en Drum & Bass. We waren elkaar aan het voeden met muziek, we hadden te gekke aanvullingen op elkaars nummers. Op gegeven moment ging het helemaal los. Ik heb ook op Lowlands gedraaid, samen met Bakeliet sound system. We stonden in de Charlie -tent te draaien voor 6.000 man. Op een gegeven moment kwam de stagemanager, die gaf aan dat de tent zo vol zat dat ze zelfs buiten de tent nog los stonden te gaan.’

Welke nummers doen echt wat met je?

‘T.O.K – Footprints. Ik had eerst nooit naar de tekst geluisterd, maar gewoon door de melodie en samenstelling van het nummer brengt het echt gevoelens naar boven. Op een gegeven moment heb ik de tekst wel bekeken, het is best wel een diep nummer. Er is ook een jungle Drum & Bass nummer. Best een druk nummer. Als ik het draai gaat iedereen los, terwijl het mij juist kippenvel geeft en laat zweven. Ik denk dat het komt doordat ik het altijd draaide toen ik in die scene zat. Het nummer is blijven hangen omdat ik toen geluiden hoorde die ik nooit eerder had gehoord. Het nummer is van Dead Dred en heet Dred Base.

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *