Grote Hoogstraat: Van toen TOTT nu

Vroeger werd er in de Grote Hoogstraat net zoveel ambacht bedreven als nu. Keukencafé TOTT zit midden in deze straat vol historie en representeert als satéspecialist opnieuw vakmanschap, echter in de keuken in plaats van in de werkplaats. Kom te weten wat er begin vorige eeuw allemaal in de straat gebeurde en kijk je ogen uit, de volgende keer dat je door de straat loopt, op weg naar de sateetjes van TOTT.

Ambachtslieden  en kwajongens
Voordat de Grote Hoogstraat bekend stond om overlast en vechtpartijen, was het een straat vol ambacht. Aan het begin van de twintigste eeuw woont kunstschilder Johannes Hendricus Jurres hier en wordt bij de buren beeldhouwster Ida Baanders-Kessler geboren. Later werkt zij onder andere aan het reliëf van de Wirdumerpoortsbrug. Even verderop heeft de stokdove kruidenier Zijlstra zijn handen vol aan de jongens uit de buurt die net wat te zacht hun boodschapjes bestellen. Verder huisvest de straat toentertijd onder andere een schoenmaker, een houtsnijder, spiegel- en lijstenfabrikant De Kruys en horlogemaker Alexander  Copini. Stel je voor dat je in die tijd door de Grote Hoogstraat loopt; overal zijn ambachtlieden aan het werk, er rennen kwajongens over straat en het valt je op dat er in al die jaren weinig aan de fraaie gevels is veranderd.

Ambacht keert weder
Een dikke eeuw later opent Anders de Boer zijn Keukencafé TOTT. Het befaamde café Het Bôlle Huske en verschillende grillrooms gaan hem voor, voordat Anders Leeuwarden laat kennismaken met zijn overheerlijke saté. We zien dat met TOTT en de nabijgelegen horeca het ambacht in de Grote Hoogstraat terugkeert. Vandaag de dag komt dat ambacht uit de verschillende keukens uit alle windstreken.

Beproefd recept
Wanneer we bij TOTT zijn, vertelt Anders dat hij inmiddels al drie jaar, vier maanden en vijf dagen open is. ‘In die tijd is er veel gebeurd. We zijn inmiddels twee keer zo groot als bij de opening en hebben het aantal satégerechten uitgebreid,’ aldus Anders. Hij heeft zich weten te vestigen als begrip in de Grote Hoogstraat, maar ook in de stad. Natuurlijk met de op houtskool gegrilde saté, maar ook om de gezelligheid en gastvrijheid. Hij houdt vast aan zijn beproefde recept; de kaart is simpel en doeltreffend. Kies je voor saté van kip, rund, varken, gamba’s, vis of juist vegatarisch? Elke variant heeft zijn eigen marinade en bij elk hoofdgerecht krijg je heerlijke bijgerechten als salade, friet, rijst, sajoer boontjes en natuurlijk bijpassende sauzen. Voor jij je aan de saté versmaadt, neem je vanzelfsprekend een lekker oosters voorgerecht zoals springroll, djagoeng of dim sum. 

Genderneutrale quiz
Men is erg te spreken over het knusse etablissement; zo ziet Anders gasten met regelmaat terugkomen voor een ‘TOTT’je’. Bovendien start hij weer met zijn befaamde quiz. Ditmaal genderneutraal en gericht op algemene kennis en de muziek uit de 00’s. Geniet ondertussen van een hapje en een drankje en test de kennis van je gezelschap. Winnen is leuk, maar goed gezelschap nog leuker. Wij reserveren vast een plekje; zowel voor het eten als voor de quiz.

Tekst: Johan Weitenberg
Foto’s: HCL & Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *