Een interview met Ronald Smink, het brein achter de Comedy Nights in Neushoorn

Je lachspieren worden flink getraind tijdens de Comedy Nights van Comedytunes. Ronald Smink is het brein achter dit succesvolle concept.

Hoe kom je nou op het idee om Comedy Nights te organiseren?

“Ik woonde destijds in Groningen en zag dat daar geen poppodium was waar structureel stand-up comedy aanwezig was. Ik vond dit een gemis en ben toen naar Simplon gegaan. Daar wilden ze het wel proberen. Ik heb toen wat collega-comedians gevraagd of ze wilden optreden.”

“Arie Koomen sloot de avond af. Die avond was gelijk uitverkocht en alle keren erna ook. Door dit succes, in combinatie met de cartoons die mijn collega Dimitri Jansma maakt, besefte ik dat we goud in handen hadden.”

“Ik ben het toen ook in Zwolle en Leeuwarden gaan proberen en ook hier hetzelfde: alle shows strak uitverkocht. Eén van de comedians die toen meespeelde was Rayan Panday. Hij heeft echt naam gemaakt en staat zelfs op Netflix.”

Wat maakt zo’n Comedy Night van comedytunes zo bijzonder?

“We bieden echt kwaliteit. De afwisseling wat betreft de comedians zorgt ervoor dat het publiek altijd weer wat nieuws ziet. Daarnaast is de sfeer ook van groot belang. Alles moet gewoon kloppen. En zeker niet onbelangrijk: het is tegen een betaalbare prijs.”

Waar let je op als je iemand toevoegt aan de line-up?

“Ik leg de lat hoog. Ik werk alleen met comedians die heel veel ervaring hebben en die ook solo hebben gespeeld. Ik kijk ook naar hun stijl, maar het allerbelangrijkste is of zij 20 minuten lang een zaal kunnen vermaken.”

Hoe bepaal je welke comedians er op zo’n avond gaan optreden?

“We zorgen dat er een goede energieke balans is. Ik zet altijd twee verschillende types tegenover elkaar. Je merkt dat als iemand heel energiek is, deze energie ook in de zaal gaat zitten. Als er daarna een droge comedian komt, werkt dat wat minder. Het is een beetje een puzzel om een zo dynamisch mogelijke avond te krijgen.”

Nog nieuwtjes wat de toekomst voor comedytunes betreft?

“We hebben een groot YouTube-kanaal waar heel veel fragmenten van comedians op staan. Dit willen we gaan uitbreiden. Ook wil ik namens Comedytunes workshops gaan geven, genaamd Comedytunes College.”

“Daarnaast willen we de open mic-avonden voortzetten. Op zo’n avond mogen beginnende en ervaren comedians hun grappen uitproberen voor publiek. En misschien dat we ook wat meer in de open lucht gaan doen. Dit hebben we eerder gedaan, waarbij het publiek een koptelefoon op had. Zo’n silent comedy show was een groot succes.”

Comedytunes en neushoorn

“Eén van de leukste Comedy Nights is tussen kerst en oud en nieuw in Neushoorn. Ik speel dan zelf ook mee. Dan is de zaal altijd vol en dat is fantastisch. Een leuke zaal met een mooi balkon waar enthousiaste mensen naar je kijken…het is gewoon een comedy tempel waar we mogen optreden!”

De eerstvolgende Comedy Night is op 4 mei. Hou de website van Neushoorn in de gaten voor de volgende Comedy Nights.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *