De geschiedenis van het familiebedrijf Kota Radja 

Kota Radja is al sinds 1966 aan het Schavernek in Leeuwarden te vinden. Shighan Mei is de derde generatie aan het roer van het restaurant en vertelt ons over de geschiedenis van zijn familie. Ondertussen is hij altijd op zoek naar een manier om zijn gasten traditioneel Chinees eten te laten proeven. 

Grootvader
Zijn familie komt van oorsprong uit Wenzhou, China. Uit deze streek komen vele ondernemers en handelaars voorspoed in het westen zoeken. Voordat de familie zich voorgoed in Leeuwarden vestigt, heeft zijn opa een restaurant in Zwitserland en vervolgens in het zuiden van Nederland. Omdat veel Chinese ondernemers zich in het midden en zuiden van het land vestigen, besluit grootvader in 1966 naar Leeuwarden te gaan. In die tijd is men in Nederland nog niet bekend met Chinees eten en serveren ze standaard gerechten als schnitzels en burgers. Langzaam aan introduceert grootvader gerechten als babi pangang met bijgerechten als nasi en bami. Grootvader Mei is overigens een beroemd man in thuisland China. In 1991 riddert Koningin Beatrix hem namelijk voor zijn uitzonderlijke werk voor de Chinese gemeenschap in Nederland. Tot op de dag van vandaag komt de Chinese media langs voor interviews.  

Vader en zoon
De vader van Shighan neemt in 1991 het restaurant over. Men is dan al meer gewend aan de Chinese keuken en hij introduceert geleidelijk aan traditionele gerechten. Niet alleen laat hij hiermee de Nederlanders kennismaken met de authentieke keuken, voor veel Chinezen is Kota Radja dé plek voor goed eten uit eigen land. Shighan werkt lange tijd samen met zijn vader, voordat hij in 2016 het stokje overneemt. Zodoende weet hij wat er speelt en wat beproefde recepten zijn. Dit houdt hem echter niet tegen zijn gasten kennis te laten maken met nog meer traditionele gerechten. 

Voldaan 
Om de drempel te verlagen heeft hij sinds kort van donderdag tot en met zaterdag een lopend buffet. Hierin serveert hij drie bekende gerechten, drie veganistische gerechten en drie specialiteiten die men misschien nog niet kent, maar het proberen waard zijn. Bovendien kun je met regelmaat nieuwe dingen uitproberen. Groot voordeel is dat je zo kunt aanschuiven. Denk dus de volgende keer wanneer je naar de bioscoop, de schouwburg of een concert gaat aan Kota Radja en geniet voldaan van de voorstelling. 

 

Tekst: Johan Weitenberg
Foto: Simon van der Woude

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *