De Doele Bar: geen fratsen

aan de bar in leeuwarden

‘Ze stapte binnen en stond me met open mond aan te kijken, ik snapte niet waarom en controleerde of mijn gulp open stond. Ze kwam naar mij toe en legde uit dat ik haar vele jaren geleden haar eerste bessen heb geschonken. Ze woonde nu in Australië en kwam even op familiebezoek. Ze had niet verwacht dat de kroeg nog hetzelfde zou zijn, met mij achter de toog.’ Door de jaren heen verandert er veel in de Doelesteeg, maar de Doele Bar is nog steeds dezelfde rots in de branding.

Gezellig istie, weinig kostie
Tussen alle feestcafés in de Doelesteeg is de Doele Bar een plek waar je kunt genieten van elkaars gezelschap. Gezelligheid en authenticiteit staan voorop. Er is in alle jaren niets veranderd in de bar, ook al kost dat eigenaar Henny heel veel moeite. Bij het binnenkomen vertelt hij ons hoe moeilijk het is om ‘echte’ borrelglaasjes te vinden. Tegenwoordig zijn borrelglaasjes standaard 20 ml, terwijl de echte glazen 35 ml spraakwater vasthouden. Er is geen leverancier meer te vinden die de werkelijke grootte levert. Bier krijg je niet in een budgetglas waar minder inzit, maar in een echt bierglas. En dat voor dezelfde prijs als tien jaar geleden. Een aantal jaar geleden schreven we over de tosti van €1,50. Ook al is sinds toen de prijs van het brood goed gestegen, de prijs blijft gelijk.

Alles voor de gezelligheid
‘Vroeger pakte ik nog wel eens een mobiel af en gooide hem in het spoelwater; na een uur drogen op de kachel deed ‘ie het dan weer. Tegenwoordig durf ik dat niet meer, met alle dure telefoons.’ Gezelligheid staat voorop in de kroeg.
Als je meer aandacht voor je telefoon hebt dan voor je gezelschap wordt je daarop aangesproken. De barmannen beschermen de gemoedelijke sfeer. ‘Iedereen moet zich hier fijn voelen, je mag gerust op een meisje afstappen om te laten merken dat je haar leuk vind, maar als het vervelend wordt verzoeken we je ergens anders je geluk te beproeven.’

Internationaal bekend
Naast gasten uit Australië ontvangt de Doele Bar ook bezoek uit andere uithoeken van de wereld. Twee jongens met hun roots in Nederland zijn verhuisd naar Amerika. Tijdens hun familiebezoek in het vaderland slaan ze de kroeg zeker niet over. Rond de toog hangen ansichtkaarten uit alle windstreken. Stamgasten sturen vanaf hun vakantieadres een kaartje of een foto. Op een foto zien we een Doele Bar-aansteker op een exotische locatie.

Tekst: Derek Woudstra
Foto’s: Simon van der Woude

1 Reactie to “De Doele Bar: geen fratsen”

  1. Geweldige tijd gehad daar 1972 tot vele jaren later met Carst Jaap en vele anderen toch nog maar weer eens een pilsje halen lijkt me leuk .

    Henk Schonenberg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *